Diversificarea

Am lipsit motivat de pe blog pentru ca am avut o problema cu cel mic si a trebuit sa stam internati o noapte la Grigore. Va zic fetelor, am imbatranit 10 ani in ultimile 4 zile dar va voi povesti la momentul oportun. Acum vreau sa va vorbesc de diversificare si cum am inceput noi sa papam mancare solida.

Am inceput in septembrie 2018 cu sfantul morcov. M-am interesat inainte ce aparat ar trebui sa cumpar si ca de obicei nasa lui spirituala ne-a sarit in ajutor si ne-a zis doar atat: Beaba. E un steamer foarte bun care si mixeaza dupa ce le fierbe la aburi. Practic ai 2 in 1 si nu mai ai nevoie de alt aparat in bucatarie. Stiti si voi ca o data cu venirea unui copil, casa nu-ti mai apartine si ti se umple cu o gramada de chestii, crezi tu, necesare dar o data cu trecerea timpului iti vei da seama ca au fost necesare doar in capul tau. Ei nu au nevoie de multe lucruri.

Asa, am cumparat aparatul. Morcovi doar bio evident ca doar nu-i dau copilului de oriunde 🙂 Sa va zic ca prima masa, in care mi-am pus toate sperantele, a fost un esec total? Total! Grasutul meu culmea, nu era atras de mancare. V-am zis ca pe atunci aveam o bona care il imbiba cu lapte ca sa doarma incontinuu si ca sa nu aiba ea mult de facut. De fapt, eu cred ca ea a ales sa plece cand a dat de greu pentru ca eu am fost foarte categorica in privinta lui Thomas. Eu pe la 9 luni am inceput sa-l pun la olita si va marturisesc ca de o saptamana, adica la un an si 4 luni, Thomas se aseaza singur pe olita si face. Inca nu cere dar stie unde sa se duca. Si credeti-ma, e bataie de cap sa stai mereu cu copilul pe olita dupa fiecare masa, dupa somn, si sa astepti sa faca ceva. Asa era si cu mancarea. Eu aveam o gramada de retete pe care voiam sa i le incerc, ea nu si nu. Copilul nu mananca, ai sa vezi. Si cumva ajungeam sa fac ca ea pentru ca eu nu aveam experienta iar ea era bona de 17 ani.

Pediatra mi-a spus sa respect regula celor 3 zile. Adica: 3 zile morcov, dupa introduci sa spunem pastarnacul. Ii dai 3 zile morcov cu pastarnac si dupa introduci alta leguma si tot asa. Marturisesc ca am tinut regula asta doar in prima luna. Dupa nu am mai tinut cont. Nu am fost adepta autoversificarii pentru ca nu-mi placea sa-l vad pe Thomas murdar plus ca mi-era frica sa nu se inece. Bona de atunci l-a obisnuit pe Thomas numai cu pasat foarte fin si cu aceleasi mancaruri. Refuza sa faca asa cum ii spuneam eu. Uitandu-ma in urma, imi dau seama cat de mult am gresit si cat de mult ma domina ea. La inceput a avut doar o masa. Am ales sa incep cu pranzul. Nu am vrut sa incep cu fructele pentru ca m-am gandit ca daca ii dau de prima data dulce cumva va refuza gustul legumelor. Dupa masa de legume, aveam lapticul si dupa somn. La 7 luni jumate i-am introdus gustarea de iaurt. Succes pe toate planurile. Manca fara probleme. Pe la 9 luni deja avea micul dejun si cina. V-am zis, am facut dupa cum am simtit. Nu am mai tinut cont decat de regula cu oul. Stiam ca oul este puternic alergen, mai exact albusul si i l-am dat foarte tarziu. Noi avem in casa numai oua de tara si pe la un an a facut o alergie de toata frumusetea si i le-am scos din meniu! Acum mananca oua de prepelita si sunt mai linistita. Bona a plecat pe 3 ianuarie. Mi-a fost foarte greu cu Thomas cu mancarea pt ca el era obisnuit cu un anumit fel de mancare. De pe la varsta de un an, l-am lasat sa tina mancare in mana si sa-si bage singur in gurita. Am inceput sa nu-i mai blenduiesc si sa-i las bucatele pentru a simti textura alimentelor. Alimentul preferat al lui Thomas? Pestele. Nici nu e de mirare avand in vedere ca atat eu cat si sotul meu, mancam peste cam 80% din timp. Am grija ca pestele sa fie mereu salbatic si sunt foarte atenta de unde-l cumpar. In oras cand iesim ii dau numai unde stiu sigur ca este proaspat. Daca iesim undeva unde nu cunosc, iau niste legume sau un piure pentru el. Sparanghelul iar ii place foarte tare. Scufundat 2 minute in apa clocotita. Acum Thomas mananca aceleasi lucruri pe care le mancam si noi, bineinteles adaptate pentru el. Nu i-am dat inca miere, zahar, dulciuri in nici un caz. Vreau sa-l obisnuiesc sa faca alegeri sanatoase iar asta se invata de mic.

Dimineata mananca ovaz cu lapte de migdale si cu o banana pisata sau fulgi de hrisca cu lapte de orez si o para fiarta. Ii fac tot felul de combinatii satioase si bogate in vitamine dimineata pentru a avea energie pentru intreaga zi. La 10 ii dau o gustrea care consta in niste biscuiti facuti in casa de mine sau sunt un fel de piscoturi pentru copii, fara zahar pe care el le adora. La 12.30 isi ia pranzul. Niciodata pranzul lui nu consta in supa sau ciorba. De ce? Pentru ca am obosit sa-i tot fac iar el sa tot refuze asa ca am renuntat sa-i mai fac. La pranz mananca ori carne de pui/ curcan/ vita in diverse combinatii cu legume si cu paste sau orez. Sau quinoa cu legume. Sau orez cu ciuperci etc. la 5 avem gustarea: iaurt simplu sau iaurt cu fructe. Cand spun iaurt cu fructe ma refer ca ii cumpar fructe proaspete de sezon, le mixez si le combin cu iaurtul. Niciodata nu i-am dat iaurt cu fructe din comert. Este o bomba calorica. Seara, in functie de ce i-am dat la pranz, ii fac un orez cu lapte, dovleac la cuptor, mancare de bulgur sau un peste la cuptor. E mare fan chifteute de legume, facute la cuptor, bineinteles.

Eu ii fac toate mesele lui Thomas pentru ca, recunosc, nu am incredere. Sunt o momzilla dar nu am negat niciodata asta. Imi place sa detin controlul si sa iau toate deciziile in privinta lui. Sotul meu rade de mine pentru ca spune ca eu am o problema cu toate bonele pentru ca am impresia ca niciuna nu face asa cum mi-as dori eu sa fac. Dar ceea ce nu intelege sotul meu este ca acest copil este aerul meu si niciodata nu sunt prea obosita sau prea ocupata pentru el!

Ceea ce m-a deranjat la bona de a avut-o a fost ca i-a pus tableta la masa. El acum mananca fara tableta la masa. Construieste lucruri pe masuta lui de la scaun si astfel il tin ocupat si ii distrag atentia.

Uitandu-ma in trecut, cred ca mi-as fi dorit sa ma impun mai mult la inceput in privinta meselor lui. Sa nu-mi fi fost atat de greu dupa plecarea ei. Am avut cateva zile in care am spus ca innebunesc pentru ca el refuza toata mancarea.

Lapte mai bea doar la culcare si atat. Ziua nu mai bea lapte de la varsta de un an. Am fost de parere ca nu mai are nevoie. Pana la varsta de un an si 2 luni el a mai avut o masa de noapte pe la 3-4 dar pe care si-a scos-o singur. Eu am mare incredere in el. Am zis ca singur va decide cand va renunta la lapte, cand va renunta la leganatul pe perne, pentru ca da, el a fost un copil leganat pana cand intr-o zi nu a mai avut chef. Pur si simplu.

Acum mi-e usor cu mesele lui dar nu renunt la program. El mananca la ore fixe pentru ca eu cred ca ei au nevoie de program pentru a fi fericiti. El stie la ce ora e somnul de dupa amiaza, cand se duce in parc etc. vine singur la carut cand vrea sa plecam acasa. Il las pe el sa ia toate decizile.

Nu a fost atat de greu cu diversificarea insa lucrurile clar se complica incepand cu varsta de 6 luni. Nu mai poti iesi la ce ora vrei, el dupa masa de pranz, sta pe olita si dupa la somn pana la 5.

Eu v-as recomanda sa va documentati foarte bine inainte de inceperea diversificarii dar mai ales sa va bazati pe intuitie. Aceasta nu da gres niciodata!

Share: