Embrioni congelati

Daca ai facut procedura de fertilizare in vitro si din diverse motive, personale sau medicale, alegi sa faci transferul la cateva luni sau chiar ani distanta, acest lucru este posibil prin congelarea embrionilor.

Acesta a fost cazul meu.

Din cauza ca organismul meu era hiperstimulat dupa tratament, cea mai buna miscare pentru mine era sa aman transferul. Nu se stia pe ce perioada va fi amanat dar un lucru era cert: transferul imediat era exclus!

Daca alegi sa-i congelezi asta nu inseamna ca va scadea calitatea lor sau ca ii va afecta in vreun fel. Desigur daca citesti pe internet, exista sansa sa nu supravietuiasca la decongelare dar este un risc pe care ti-l asumi. Inca de la inceput ti se comunica acest lucru de catre echipa medicala. Nu te speria! Nu inseamna ca se va si intampla lucrul acesta!

Eu sunt pro congelare pentru ca ii dai timp organismului sa-si revina.

Si tie totodata. Parca ai nevoie dupa tratament sa respiri un pic.

Eu i-am congelat si pentru ca am vrut sa fac aceea testare genetica pe embrioni iar rezultatele ieseau in 10 zile si era imposibil sa-i tinem in laborator o perioada atat de indelungata.

Poti fi sigura ca embrionii vor fi congelati la cele mai bune standarde, nu am stat sa ma gandesc o clipa ca vor fi probleme cu ei. Desi da, am patit-o: la decongelare, doctorul care urma sa-mi faca transferul, a venit la mine in salon si mi-a comunicat ca un embrion nu-i place cum arata si ca el doreste sa nu-l luam in considerare si sa mai decongelam altul. Practic am pierdut un embrion la decongelare, din 6 au mai ramas 5.

Este o procedura deloc dureroasa, dureaza cam 20 de secunde 🙂 nici nu te asezi bine pe pat ca trebuie sa cobori.

Ca sa ne intelegem, eu vorbesc de congelarea embrionilor adica un ovocit deja fecundat. Exista si posibilitatea sa-ti congelezi doar ovocitul in caz de varsta inaintata, diverse probleme medicale sau daca pur si simplu nu ai gasit persoana cu care vrei sa faci un copil si iti doresti sa nu pierzi rezerva ovariana. Barbatii isi pot congela sperma dar la ei nu se pune problema de varsta 🙂 doar exista domni care fac urmasi si la 70 de ani.

Stiinta ne ofera diverse variante in functie de nevoile pe care le avem.

Toate aceste lucruri pot parea complicate, greu de inteles dar o data ce te-ai familiarizat cu intregul proces, cu pasii care trebuiesc parcursi pentru a avea un tratament de succes, iti dai seama ca nu este atat de complicat.

Totul este sa ai rabdare, rabdare si iar rabdare.

Din pacate, lucrurile nu se intampla imediat si acest lucru te poate da inapoi dar aveti rabdare fetelor!

Share: