In dialog cu dl doctor Mihai Craiu-partea I

Marturisesc ca inainte sa-l am pe Thomas nu stiam prea bine cum sta treaba cu vaccinurile, cate vaccinuri trebuie sa-i fac si la ce perioada de timp. Dar un lucru era sigur: copilul meu va fi vaccinat! Ulterior dupa ce ne-a reusit tratamentul, am inceput sa citesc si ce am citit pe net efectiv m-a ingrozit! In primul rand am luat hotararea de a nu lua nici un vaccin din Romania si de a comanda totul de la o firma din Austria deoarece modul in care sunt depozitate aceste vaccinuri este destul de suspect. Nu stiu daca stiti dar sunt anumite substante care trebuiesc tinute la rece, asa cum sunt injectiile pentru tratamentul de fertilizare si vaccinurile beneficiaza de acelasi tratament. Eu si acum sunt de parere ca ele nu sunt tinute in conditii ok si am preferat sa nu risc. Vaccinurile veneau acasa intr-o lada frigorifica direct din Austria. In baza unei retete medicale date de un pediatru, bineinteles.

Stiu ca treaba asta cu vaccinurile este dezbatuta in fiecare parc, la fiecare onomastrica si cumva lumea se imparte in 2 categorii. De fapt cred ca sunt 3. Sa va explic: sunt cei pro vaccin(myself included) care sunt de parere ca vaccinurile au eradicat anumite boli si nu se mai moare, sa spunem, de varicela, a doua categorie sunt cei care categoric sunt impotriva vaccinurilor in baza a ceea ce au citit, pe net sau in carti, s-au documentat despre metalele pe care le contin vaccinurile si ce necazuri face compania farma. A treia categorie sunt cei care nu citesc nimic doar se iau unii dupa altii. Indiferent ca se iau dupa cei pro vaccin sau dupa cei contra vaccin. In orice categorie te situezi, mie cel mai important, mi se pare sa te informezi si tu ca parinte sa fi convins ca vei lua cea mai buna decizie pentru copilul tau. Nu conteaza care va fi aceea! Mie asta mi se pare foarte important! Sa fi sigur ca ai facut ceea ce trebuie! Eu nu stau sa conving pe nimeni din jurul meu. Eu iti accept deciziile pentru ca tu esti parintele copilului tau dar nu mai incerca nici tu, te rog, sa ma influentezi pe mine!

Dupa ce s-a nascut Thomas am inceput sa citesc mai mult despre Priorix sau in termeni populari ROR. Este un vaccin destul de controversat, despre el gasesti n pagini pe internet si diverse studii. Rujeola, oreion, rubeola sunt bolile pentru care acest vaccin este dezvoltat. Acest vaccin nu-ti garanteaza ca nu mai faci bolile respective ci ca faci o forma mai usoara a lor. Are rata cea mai mare de refuz dintre toate vaccinurile. De ce? Nu stiu dar pentru asta am apelat la Conf. Dr. Mihai Craiu. Pentru a ma lamuri.Dr. Mihai Craiu

Nu auzisem de dansul decat dupa ce a participat la deja celebra emisiune Vorbeste Lumea alaturi de o doamna al carui nume nu vreau sa-l dau. Dar cu totii stim. Dansa este o promotoare anti vaccin desi se stii ca in familia sa toti sunt vaccinati.

Nu-l cunoasteam personal pe domnul doctor, insa mi-am luat inima in dinti si intr-o seara i-am dat mesaj pe Facebook. Da, da ati citit bine! Pe Facebook. Pentru ca dansul este unul dintre putinii medici care chiar raspunde la mesaje primite pe o retea de socializare. A spus ca accepta sa-mi ofere un interviu si am stabilit o zi pentru a ne intalni la cabinet. Pe domnul doctor il gasiti la Institul de Ocrotire al Mamei si Copilului Alessandrescu-Rusescu pe Bulevardul Lacul Tei.

M-am prezentat la ora stabilita cu un laptop dupa mine si o foaie cu 30 de intrebari si recunosc cu mari emotii. Citisem despre realizarile sale si despre viata lui si cumva stiam ca ma aflu in prezenta unui medic exceptional. Dar ceea ce nu stiam este ca o intalnire care ar fi trebuit sa dureze cateva minute a durat mai bine de 2 ore, timp in care am simtit ca am facut o calatorie in timp prin povestile dlui doctor. Nu a fost nevoie sa-i adresez nici o intrebare, dansul este un narator exceptional care mai bine de 120 de minute m-a hipnotizat. Am uitat de telefon, de supravegherea bonei pe camere si alte lucruri de genul acesta 🙂 Pentru ca am inceput sa vorbim inca dinaite de a ajunge in biroul dansului ( ne-am dat ca punct de intalnire camera de garda), l-am intrebat daca il deranjeaza sa-l inregsitrez pentru ca fiind absorbita de talentul sau, eram convinsa ca sub euforia momentului si din cauza emotiilor, voi uita anumite elemente destul de importante. Nu am vorbit foarte multe despre vaccin ci mai mult despre sistemul nostru medical, despre tragediile care se intampla cu copiii nostri dar recunosc ca am dezbatut putin teama aceasta de vaccinuri. Dansul are o a treia categorie diferita de a mea dar va voi relata in ceea ce urmeaza.

Dansul a inceput sa-mi prezinte istoria acestui Institut de care eu sincer nu auzisem pana atunci. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, intr-o perioada in care populatia infantila avea mari probleme de sanatate, profesorul doctor Alfred Rusescu a luptat pentru dezvoltarea pediatriei. Dupa spusele dlui doctor Craiu este considerat parintele pediatriei si a fost mentorul marilor profesori care au dezvoltat pediatria pana in ziua de azi. Desi poarta numele de Institut, acesta este un spital in toata regula iar pe Dl Dr Craiu nu-l vad prea curand sa paraseasca acest loc desi , ca noi toti ceilalti, este zguduit de evenimentele petrecute in ultima vreme.

L.C: De ce ati luat hotararea de a va face medic?

Dl. Conf. Dr Mihai Craiu: 🙂 am tot spus de-a lungul timpului aceste lucru. De mic am fost trimis sa locuiesc la bunici, am fost crescuti de acestia, am revenit cand a fost vorba de scoala la parintii mei. Am fost un copil tocilar, cum s-ar spune, nu am avut note de 9 pana la gimnaziu si nici o absenta pana in clasa a VIII. Bunicul meu a murit din cauza unei erori si pe patul de spital, in cele 2 ore cat a fost treaz dupa o coma, ne-a organizat pe toti. Casa a lasat-o la X, banii la Y iar cand a venit vorba despre mine, mi-a spus: Mihai tu trebuie sa te faci doctor! Trebuie sa nu mai moara lumea! Si acum imi rasuna in cap acele cuvinte. Asa ca drumul meu a devenit acesta, sa nu mai moara lumea! Baiatul meu, Calin studiaza arhitectura deci cumva s-a transmis peste o generatie aceasta aptitudine.

Domnul doctor vorbeste cu o mandrie in glas despre baiatul lui, mi-ar placea sa cred ca asa vorbesc si parintii mei despre mine. Nu era discutie la care inevitabil sa nu ajungem sa vorbim despre Calin.

Am vorbit despre sistemul nostru medical:

Conf. Dr. Mihai Craiu: Stiti ca la Tulcea s-a inchis si ultima sectie de spital? Nu mai exista nimic. Acum oamenii trebuie sa mearga cateva sute de kilometri pentru a fi consultati de catre un medic sau pentru un vaccin. Cati credeti ca fac acest efort? Daca se stia ca acel om se va pensiona, de ce nu au scos postul al concurs cu ceva timp inainte? De ce nu ofera medicului anumite conditii? Noua ne lipsesc resursele umane.

Aici intra categoria diferita de care va spuneam mai devreme. Dl dr Mihai Craiu imi povesteste ca cei care sunt anti vaccin nu sunt atat de numerosi pe cat sunt cei care efectiv nu au posibilitatea sa-si faca acest vaccin pentru ca traiesc in sate, comune, unde nu mai exista clinica sau nu se mai deplaseaza nici un medic si din pacate nu au sansa sa-si vaccineze copiii. Si astfel creste procentul de copii nevaccinati.

L.C: Domule doctor, dar care este riscul unui copil vaccinat daca se afla in prezenta unui copil nevaccinat? Ca teoretic daca suntem vaccinati ar trebui sa nu mai avem nici o grija

Conf Dr. Mihai Craiu: Sa va povestesc un caz interesant din Statele Unite: o anumita grupare de evrei ortodocsi ce este total impotriva vaccinarii, a venit pe teritoriul Europei si de aici s-au intors cu rujeola. Era cunoscut faptul ca nu mai avusesera nici un caz de rujeola de ceva timp. Atunci a inceput o adevarata epidemie, a fost declarata stare de urgenta de sanatate publica si s-a emis ordin de vaccinare obligatorie iar persoanele care nu se vaccineaza pot primi amenda. Le-a fost interzis sa calatoreasca cu mijloacele de transport in comun sau sa se duca la scoala. Prin urmare erau obligati sa evite orice spatiu public daca nu aratau ca sunt vaccinati sau daca nu faceau analiza si aratau ca au anticorpi. De ce au facut asta? Pentru ca vaccinul nu actioneaza la toata lumea la fel. Tu poti avea anticorpi din nastere si prin urmare nu ai nevoie de acest vaccin. Dar daca ai facut o resetare totala a sistemului imun( aici vorbim de anumite boli care au lasat urme asupra ta) sistemul tau imunitar este zero, se sterg toate vaccinurile facute pana atunci iar tu trebuie sa o iei de la zero, adica trebuie sa te vaccinezi din nou. Mai exista imunodeficiente selective- nu au anticorpi pentru ceva- raspunsul tine de farmacogenetica- ne face sa raspundem diferit la vaccin, nu cum se spune in mediul popular-nu a prins acest vaccin. Unii de exemplu au interdictie sa faca vaccinuri. Nu exista risc pentru copilul vaccinat daca sta printre cei nevaccinati.

Este necesara o reglemtare. Orice lege este mai buna decat nici o lege! Cati trebuie sa mai moara degeaba?

L.C: Apropo de reglementari, prin parcuri cumva umbla vorba ca vaccinurile pentru Europa de Est sunt diferite pentru cele pentru Europa de Vest. Este ceva adevar?

Conf. Dr. Mihai Craiu: Asta nu si vreau sa va povestesc si de ce. De cand se incepe un vaccin si pana se pune pe raft dureaza 3 ani. De ce? Pentru ca are peste 1200 de controale ale calitatii. Este mai greu sa faci un vaccin decat o masina dintr-o categorie de lux. In acel tanc, sa-i spunem, in care se fac vaccinurile, se fac pentru toata populatia care este estimata ca se va naste in urmatorii 3 ani. In momentul in care s-a obtinut vaccinul si ajungem la momentul vanzarii si daca de exemplu vrem sa-l vindem in Statele Unite, prin reglementare nationala pastrezi sigla companiei producatoare de vaccinuri dar trebuie sa-i pui eticheta cu caracterele si in limba tarii in care acel vaccin va fi comercializat. De ce? Ca asa este legea. Au mers pe banda: primele 180.000- etichetate in daneza, bun, acestea merg in Danemarca, alte 180.000-etichetate in engleza- acestea merg in Anglia, Irlanda si tot asa. Deci este aceeasi zeama dar cu eticheta diferita.

Deoarece interviul cu domnul doctor este destul de stufos voi reveni cu partea a doua a acestui articol unde vom aborda teama mea de vaccinul ROR.

Share: