Lipsa uterului

Stiati ca exista femei care se nasc fara uter? Sincer nici eu nu stiam pana de curand cand, in timp ce rasfoiam diverse site-uri medicale ce discutau despre infertilitate, am dat peste un nou sindrom numit MRKH mai exact Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser. Omg, numai cand il citesti te apuca durerea de cap dar se pare ca este destul de frecvent, una din 5000 de femei ar suferi de aceasta malformatie genetica.

Femeile care se nasc cu acest sindrom, nu au niciodata menstruatie, le lipseste partial sau total vaginul precum si uterul. Trompele si ovarele insa sunt normale la majoritatea femeilor dar exista si cazuri cand lipsesc si acestea. Sanii se dezvolta normal, nefiind afectati.

Eu sincer m-am ingrozit cand am citit mai in detaliu despre aceasta afectiune.

Pacientele care descopera ca au aceasta malformatie genetica pot avea si o pozitionare anormala a rinichilor sau lipsa totala a unuia. Sa mai continui?

Cele norocoase, sa le spunem asa, care au ovarele intacte, pot concepe copii cu ajutorul fertilizarii in vitro dar evident nu pot fi ele cele care poarta sarcina pentru ca deh…lipsa uterului! Dar cu ajutorul unei mame surogat pot avea nu unul ci mai multi copii. Insa cele care constata ca pe langa uter, le lipsesc si ovarele, nu pot face tratament de fertilizare, solutia pentru ele ar fi adoptia.

Dar cum ajungi sa suferi de asa ceva? Nimeni nu stie, nu s-a gasit o explicatie certa insa se pare ca ar fi o malformatie ce ar avea loc in timpul saptamanii 4 a vietii fetale. Voi va dati seama? Tu ca mama te gandesti ca poate din cauza ta, s-a nascut cu acesata malformatie dar nu este cazul, nu ai fi avut cum sa preintampini.

Cum afli ca suferi de MRKH? Iti pui un semn de intrebare cand observi ca ai 17-18 ani si menstruatia tot nu a aparut. Apelezi la un medic ginecolog si printr-o ecografie abdominala, transvaginala si un rmn poate identifica toate problemele asociate acestui sindrom.

Viata sexuala? Este posibila! Se construieste un neovagin cu biomaterial in jurul varstei de 17-20 de ani. Si pe langa aceasta interventie, pacienta are nevoie de terapie si de ajutor din partea familiei pentru a intelege ca se poate trai cu aceasta conditie si nu o va impiedica in a avea o viata frumoasa.

Stiinta evolueaza pe zi ce trece si sunt sigura ca in curand vom putea vorbi de transplant de uter si astfel femeia care sufera de aceasta malformatie, va reusi sa poarte o sarcina si sa dea nastere unui copil sanatos.

Nu as fi crezut ca se poate asa ceva si in nici un caz nu mi-as fi inchipuit ca poate fi atat de frecvent: 1 la 5000 de femei!

Am citit pe site-ul celor de la Regina Maria cum ca Prof Univ Dr. Petre Bratila a efectuat in 2015 o operatie in premiera de reconstructie vaginala la o tanara de 22 de ani. Va las aici linkul https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/10-cazuri-lume-reconstructia-neovaginala-cand-medicina-performanta-devine-arta

Deci se poate si la noi in tara.

Share: