Mama surogat

Acum cativa ani, sa fie vreo 5, m-a intrebat cineva daca as fi dispusa sa fiu mama surogat pentru altcineva. Nu era ceva serios, doar o discutie intre 2 femei ce aveau probleme de infertilitate. Acum cele 2 femei sunt realizate pe acest plan, una dintre ele este insarcinata iar cealalta scrie acest jurnal unde isi povesteste viata cu #bebethomas. Atunci am raspuns pe loc Da. Imi amintesc ca a fost un pic socata de raspunsul meu. Ea mi-a spus ca nu ar putea face niciodata asa ceva. Eu sincer, pe vremea aceea, nu vedeam de ce nu as face acest lucru. Daca as fi putut ajuta o prietena, as fi facut-o cu mare drag. Sau cel putin asa credeam eu.

Dupa ce am ramas insarcinata si l-am avut pe Thomas timp de 9 luni in burtica iar inimile noastre au facut sincron, am realizat ca niciodata nu as putea fi mama surogat, nici macar pentru cea mai buna prietena a mea! Legatura ce se creaza intre mama si fat este ceva ce nu poate fi descris in cuvinte si gandul ca dupa ce se incheie acele 9 luni, tu nu vei mai avea legatura cu acel copil, nu stiu daca l-as fi putut suporta! Si cum ramane cu alaptatul? Cu hormonii? Ca pe acestia nu-i poti transfera la adevarata mamica.

Pentru cei care nu sunt familiarizati cu notiunea de mama surogat, o sa va explic cu cuvintele mele, asa cum v-am obisnuit in aceasta calatorie. O femeie care are capacitatea de a produce ovule, ajung sa fie fecundate in laborator cu proba partenerului dar experimenteaza pierderi de sarcina sau avorturi spontane, mai are o sansa prin apelarea la o mama surogat. Ce inseamna asta? Mama surogat isi ofera pantecele pentru a creste timp de 9 luni embrionul format din ovulul femeii si sperma barbatului. Ei vor fi adevaratii parinti biologici ai copilului. Mama purtatoare sau surogat nu va avea nici o legatura de sange cu copilul. Aceasta va avea cel mai probabil o legatura emotionala cu acesta dar nimic mai mult. Pentru a fi apta, mama surogat trebuie sa se pregateasca hormonal pentru implantarea ovulului. Menstruatia ii va fi monitorizata si mai apoi ii vor fi date pastile de estradiol pentru a creste endometrul. Acolo unde va fi implantat ovulul. Conditia este ca mama surogat sa aiba la activ o nastere care a decurs fara probleme. De ce medicii au aceasta cerinta? Pentru ca le ofera o confirmare ca, organismul femeii alese pentru a fi mama surogat, ar putea duce sarcina pana la final si astfel tratamentul ar fi un succes.

In Romania bineinteles ca nu este legal asa ceva. Evident! Doar traim intr-o tara bananiera unde nici macar medicamentele pentru bolile grave sunt inexistente daramite ceva atat de evoluat. Din ce am mai citit prin media, exista si la noi astfel de practici, insa, atentie, nu este ceva legal!

Am mai vazut pe la diverse emisiune reportaje unde femeile cereau 10.000 sau 15.000 de euro pentru a purta copilul altcuiva. Eu nu as fi facut niciodata asa ceva in Romania.

Asa cum am mai scris, daca nu mergea nici acum tratamentul de fertilizare in vitro, eram dispus sa apelez la mama surogat dar in alta tara. Studiasem problema in Ucraina. Pe vremea aceea era undeva la 30.000 de euro si puteai pleca cu copilul a treia sau a patra zi de la nastere inapoi in tara ta. Spitalul se ocupa de tot. Se intocmea un act notarial intre tine si mama surogat, intre tine si spital. Copilul acela ar fi avut, pe certificatul de nastere, trecut numele tau si al sotului tau. In suma aceasta erau incluse atat analizele mamei surogat care trebuiau efectuate pe perioada sarcinii precum si nastere. Nu mi-era teama sa apelez la asa ceva. Desi stiu ca nimeni nu ar fi mancat atat de sanatos precum am mancat eu in sarcina sau nu s-ar fi odihnit sau nu ar fi vorbit cu Thomas asa cum vorbeam eu. Si probabil asa era si normal. Ca sa nu te atasezi de copil. Si normal ca acel copil era al tau si l-ai fi iubit din prima clipa chiar daca nu l-ai simtit miscand si l-a purtat o alta femeie in pantece. Asa cum e si cu adoptia. Iubesti copilul acela pentru ca este al tau, nu conteaza ca nu e sange din sangele tau.

Stiinta este atat de evoluata si inca nu avem noi acces la toate informatiile incat mi se pare pacat, daca intre adevar ne dorim ceva cu adevarat, sa nu profitam cat mai mult!

Voi ati putea fi mame surogat pentru o prietena?

Share: