Cum faci fata unei pierderi?

Nu-i usor! Vorbesc acum din postura unei mame dar a trebuit la viata mea sa fac 2 chiuretaje si va spun sincer nu a fost usor.

Cele 2 chiuretaje care s-au numit avorturi prin aspiratie nu au fost floare la ureche dar m-am consolat cu ideea ca nu era vorba de sarcini avansate si nu apucasem sa ma obisnuiesc cu ideea ca port o sarcina.

La primul caz, asa cum am povestit prin primele articole, a fost vorba de o sarcina cu ou clar- placenta se dezvolta dar nu era nici un embrion in interior iar in al doilea caz nu am sincer o explicatie. Medicii de la Valencia pun pe seama uterului meu care la momentul acela era tubular si nu triunghiular asa cum este un uter normal. Primul a durut pentru ca eram mica si inocenta si chiar credeam ca e foarte usor sa ai un copil iar al doilea a durut mai rau pentru ca s-a nimerit exact in perioada asta, a Craciunului, sarbatoare pe care eu o iubesc dar in acel an am urat tot ce tinea de sarbatori pentru ca eu pe 19 decembrie faceam avort. Cand vorbesc de durere ma refer strict la durerea pe care o purtam in suflet si pe care nu o afisam nimanui. Nimeni nu trebuia sa stie ca eu sufar. Plangeam acasa in baie sau cand eram singura pentru ca simteam ca am esuat. De Craciunul acela chiar am fost la pamant. Norocul nostru a fost ca am plecat din tara, undeva la caldura si m-a scutit de impodobirea bradului. Durerea fizica era suportabila, nimic special.

Dar eu am avut noroc. Ciudat ca spun asta, nu? Dar am cazuri in jurul meu, de sarcini pierdute la 5 luni sau 9 luni!!! Toata sarcina am stat cu spaima sa nu mi se intample ceva de genul acesta tocmai pentru ca stiam cazurile acestea. Mi se pare cumplit sa patesti asa ceva.

Si totusi, cum treci peste? Cum iti poti relua cursul vietii tale obisnuite? Nu poti! Ceva in tine s-a sfarmat in momentul cand ai pierdut aceea sarcina. Nu vei mai putea fi la fel chiar daca tu vei parea aceeasi in fata celorlalti. Ce mi se pare important este sa nu o iei pe un drum de unde iti va fi foarte greu sa te intorci. Daca esti nevoita sa apelezi la fertilizarea in vitro, este vital pentru reusita tratamentului sa incerci sa uiti si sa te focusezi pe ceea ce ai de facut. Iar atunci cand vei reusi, pentru ca iti garantez ca vei reusi, sa incerci sa nu compari simptomele cu sarcina pe care ai avut-o si ai pierdut-o. Nu exista 2 sarcini la fel si nu vei face decat sa te stresezi inutil.

Fa-ti analizele, incearca impreuna cu medicul tau sa gasesti un raspuns la intrebarea: What went wrong? Plecati undeva, relaxeaza-te si mai apoi ia-o de la capat cu credinta ca de data aceasta va fi bine. Eu sunt dovada ca se poate daca nu abandonezi si reusesti sa treci peste toate dezamagirile. Iar Dumnezeu mi-a dat cel mai vesel si cuminte copilas, parca imi spunea: Uite ca a meritat toata asteptarea si chinul prin care ai trecut!

Sunt multi factori care pot duce la pierderea unei sarcini. Pana la 3 luni acest proces se numeste selectia naturala. In strainatate nu-ti fac nici o ecografie pana nu ai trecut de 3 luni. Nu se considera ca esti gravida. Vorbesc aici de o sarcina obtinuta spontan si nu prin tratament. Atunci cand faci fertilizare esti nevoita si obligata sa faci ecografii devreme pentru a vedea embrionul in interiorul sacului precum si dezvoltarea sa in stadiul incipient. Ca sa zic asa, ai un avantaj ca poti vedea mai devreme toate lucrurile acestea!

Daca ai suferit o pierdere, incearca sa te pui pe picioare si daca iti doresti cu adevarat, se va intampla! Si tine minte un lucru, nu esti singura! Sunt multe alte femei care s-au aflat in aceeasi situatie si au reusit. Daca simti nevoia sa vorbesti cu cineva, go ahead, apeleaza la ajutor specializat. Iti va face bine!

Eu iti pot spune un secret: eu nu am uitat prin ce am trecut, nu am uitat cum m-am simtit atunci, tin minte la perfectie tot schimbul de replici din zilele respective dintre mine si medici dar faptul ca acasa ma asteapta acum lumina ochilor mei, a facut ca totul sa merite. Si ma gandesc ca a fost necesar sa trec prin toate astea ca sa-l am exact pe el. Omuletul meu!

Share: