Si barbatii au probleme…
Mi-am dat seama ca am fost atat de preocupata sa scriu despre problemele mele incat am uitat complet sa scriu si despre cele pe care le poate avea partenerul si care sunt la fel de frecvente ca si problemele noastre.
Asa cum probabil stiti, atunci cand faci un tratament de fertilizare in vitro ai nevoie de analize amanuntite din partea ambiilor parti. Sotului meu i-au fost solicitate spermograma si spermocultura la fiecare transfer in parte. Deosebirea dintre noi si ei este ca la ei in 6 luni pot fi complet alte valori. Mai bune sau mai proaste, depinde de la caz la caz. Dar de aceea se solicita atat de des analizele acestea.
Sunt niste cerinte destul de stricte pentru recoltarea spermogramei si spermoculturii si anume:
Spermograma este un test care analizeaza anumite caracteristici ale spermei si spermatozoizilor, se recolteaza dupa 2-5 zile de abstinenta, intr-un vas steril, de preferat la o clinica si nu acasa 🙂 Si asta doar pentru a se putea interpreta valorile in maxim o ora de la ejaculare. Daca se depaseste termenul de o ora, spermatozoizii incep sa moara in timp si mai apoi spermograma obtinuta nu reflecta realitatea.
Spermocultura inseamna ce se urmareste depistarea anumitor germeni sau microbi care prin prezenta lor pot modifica spermatozoidul. Daca a iesit pozitiva aceasta analiza si se poate observa prezenta unui microb, atunci tot in laborator se efectueaza si o antibiograma pentru a depista antibioticul la care bacteria respectiva este sensibila.
Ca valori el avea o motilitate redusa a spermatozoizilor, 90% defecte de cap si prezenta Teratozoospermie. OMG ce denumire :)) Ce inseamna asta? Inseamna ca mai putin de 30% din spermatozoizi sunt din punct de vedere morfologic normali. In schimb pe el l-a salvat intotdeauna volumul. Asta ii spunea si medicul nostru din Valencia. Avea un volum foarte mare iar ei au aparatura necesara pentru a-i selecta pe cei sanatosi. Si asa a si fost 🙂 Avem dovada:)).
Parerea mea este ca ar trebui sa te ingrijorezi cand partenerului tau ii iese la analize Azoospermie. Asta inseamna ca nu exista nici un spermatozoid. Aici treburile se complica.
Din ce am mai citit, in strainatate exista anumite interventii la testicule care ar putea ajuta producerea spermatozoizilor atunci cand nu mai exista nici o sansa altfel. Marturisesc ca nu stiu daca se efectueaza si la noi in tara aceasta interventie.
Exista pe piata si diverse medicamente care s-ar parea ca ajuta volumul dar nu stiu cat ajuta si calitatea.
Ideea de baza este ca, atunci cand incerci sa concepi un copil de peste un an de zile si acesta intarzie sa apara, ar trebui efectuate analizele specifice pentru cuplurile care sufera de infertilitate. Cupluri, da? Adica si barbatul si femeia. Oricat de stanjenitor ar considera partenerul tau ca este aceasta analiza pentru el, ea trebuie efectuata pentru a stii exact pe ce va puteti baza.
Nu este usor pentru nici unul dintre voi daca ati decis sa o luati pe acest drum. Trebuie sa va sprijiniti reciproc si sa nu abandonati pe parcurs indiferent de cate greutati veti avea. Eu v-am mai spus, mergeam pe schimbarea medicilor si incercam sa gasesc cea ma buna varianta pentru mine si sotul meu. Nu ramaneam legata de un medic daca simteam ca el nu se implica atat cat mi-as dori sau poate pur si simplu nu are ce solutii sa-mi ofere.