Endometrioza
Endometrioza…la momentul actual afecteaza una din 10 femei. Stiu, poate nu este o cifra infricosatoare dar coincidenta face ca, 60% din fetele cu care eu interactionez sa sufere de aceasta boala. Este o boala greu de depistat, de diagnosticat si mai rau, de endometrioza nu te vindeci niciodata!
Ce este endometrioza? O sa incep cu asta: este principala cauza de infertilitate in randul femeilor tinere. Mai tineti minte cand va povesteam ca la embriotransfer, embrionul se aseaza pe endometru si ca acesta trebuie sa fie trilaminar? Edometrul este tesutul care captuseste uterul. Ei bine, endometrioza inseamna cresterea anormala a celulelor endometriale in afara cavitatii uterine.
Medicii nu pot spune cu precizie care sunt cauzele aparitiei endometriozei: ori genetici-aceasta poate fi mostenita, sistem imunitar scazut sau un nivel crescut al estrogenului. Este o afectiune dureroasa in special in perioadele menstruale si implica ovarele, trompele uterine, vaginul si membrana care acopera pelvisul.
Cum o putem depista? Prin controale periodice la medic. Sunt de parere ca fetele, o data cu primul contact sexual, trebuie obligatoriu sa aiba un consult ginecologic anual, aici includem si testul papanicoloau si analizele de secretie. Nici nu va dati seama cat de important este sa ai o continuitate. Ecografia transvaginala nu depisteaza endometrioza decat daca este in stare avansata. Cel mai sigur diagnostic poate fi pus prin laparoscopie, este o operatie minim invaziva si permite vizualizarea implantelor de endometrioza precum si excizia acestora.
Aceste dureri de care am mentionat mai devreme, pot interveni si in timpul actului sexual deci daca va stiti cu dureri, ar fi cazul sa va faceti un control. Din ce am auzit sunt dureri greu de suportat deci nu doar o jena, care in timp iti pot afecta viata sociala, ajungand sa suferi de depresie pentru ca nu stii care ar putea fi cauza lor. Si in acest timp sa incerci sa ramai insarcinata natural si sa nu reusesti nu ar face decat sa contribuie la starea ta generala de iritabilitate.
Controale efectuate la timp iti pot salva viata si in cazul acestei boli, iti pot garanta succesul unei fertilizari in vitro.
Dupa o operatie de endometrioza se incearca fertilizarea in vitro cat mai curand posibil ( aici vorbim de perioada in care medicul iti da ok-ul) deoarece endometrioza recidiveaza chiar si dupa operatie. Recidiveaza inclusiv dupa ce ai nascut deci operatia este singura solutie. Cand spun operatie ma refer la 3 orificii care vor fi facute in abdomen. Recuperarea este rapida si usoara. Exact asa m-am operat eu de apendicita si recomand. Laparoscop.
Daca ai greutati in a concepe un copil si te duci la un simplu medic ginecolog, fara a fi specialist, iti spun pe loc cele mai comune afectiuni: suferi de trombofilie sau ai endometrioza.
In cautarea mea disperata de medici specialisti eu m-am lovit de : ai ovare micropolichistice si ca am trombofilie. Dar atentie! Fara analize amanuntite! Asa ma saturasem de trombofilia asta incat am facut toate analizele posibile de trombofilie, tin minte si acum ca m-au costat vreo 60 de milioane, asta prin 2014, 2015 cam asa si m-am dus la cel mai bun hematolog pentru interpretare. Surpriza, nu aveam absolut nimic. Nici nu era necesar dupa embriotransfer sa fac injectii cu Clexane in burta cum am vazut ca e moda acum, cum de altfel mi-a fost recomandat si mie cand am facut primul si unicul fiv in Romania. De ce sunt atat de pornita? Pentru ca nu mi se pare normal sa arunci cu diagnosticele mai ales cand nu ai competenta de asa ceva. Nimeni nu-mi explica ce e trombofilia dar clar asta era cauza pentru care eu nu puteam ramane insarcinata.
Asa si cu endometrioza. Toti arunca cu acest diagnostic. Dupa cum am scris, singura si cea mai precisa metoda de diagnosticare este aceea interventie. Dar atentie, faci interventia doar daca din punct de vedere al simptomatologiei te incadrezi. Nu faci interventia daca nu ai facut in prealabil investigatii hormonale mai amanuntite, ecografii transvaginale sau orice analiza recomandata de un medic specialist.
Stii cum e cu treaba asta? Mergi pe pipaite mai mult. La ce ma refer? Simplu. Tu nu stii ce ai, nu stii de ce te doare, poate nici macar nu e endometrioza. Stai, astepti, poate va trece de la sine durerea. Dar asta nu se intampla. Si atunci te duci la medicul tau curent si ii spui simptomele. Incep o serie de investigatii dar daca nu e specialist degeaba iar timpul trece si ca de obicei trece in defavoarea noastra. Pentru ca, sa ajungi la 35-36 de ani si sa nu stii daca suferi de aceasta boala sau nu, este cam nasol. Cu toate stim ca AMH-ul merge doar in jos si daca iti doresti un copil, cu fiecare luna care trece, sansele tale scad! De ce insist pe treaba asta cu analizele? Pentru ca am fost acolo. Stiu ce inseamna sa astepti programari, sa astepti rezultatele de la analize, sa vrei ca lucrurile sa se miste mai repede, sa gasesti o explicatie si dupa sa crezi ca ai reusit si dintr-o data booom te loveste in fata realitatea si o iei de la capat. 7 ani mi-a luat pana sa am acest copil asa ca, draga mea, nu mai astepta sa-ti pice in fata cel mai bun medic, cea mai buna echipa, cel mai bun spital. Daca simti ca medicul tau nu te intelege, cauta pe altcineva, intreaba in stanga in dreapta, poate ai in jurul tau persoane care s-au operat de endometrioza sau care au auzit de un anumit medic specialist. Nu astepta sa treaca lunile si tu sa ramai tot acolo. E sanatatea ta in joc si cu ea nu ne jucam!