Factorul Rh si sarcina
De regula, inainte de conceperea unui copil ideal este sa-ti faci anumite analize de sange si ecografii, papanicolau si analize de secretii. Bine, ca sa fiu sincera, aceste analize ar trebui facute anual de fiecare femeie dupa inceperea vietii sexuale pentru a preintampina anumite probleme de sanatate.
Analizele de sange sunt cu atat mai importante daca te hotarasti sa faci fertilizare in vitro. Printre analizele de hepatita, hiv, sifilis se fac si analize pentru a determina factorul RH atat al mamei cat si al tatalui. Dar ce este acest factor RH si de ce ar impiedica obtinerea unei sarcini?
Oamenii au diferite grupe de sange si anume: A, B, AB si 0. Acestor grupe de sange le corespund anumite proteine. Proteinele se afla la suprafata globulelor rosii din sange.
Rh-ul este o proteina ce se gaseste pe aceste celule rosii din sange.Un om poate avea un RH negativ sau pozitiv. Da, stiu, anatomie, te doare capul! Dar este necesar sa stim definitia si sa intelegem pentru a putea trece mai departe.
Si cum e mai bine? Sa ai RH pozitiv sau negativ? Cam 85% din populatie are RH-ul pozitiv. Insa daca o femeie are RH negativ si decide sa faca un copil cu un barbat care are RH pozitiv, exista posibilitatea ca fatul sa aiba anumite probleme de sanatate ca sa nu mai vorbim de faptul ca ar fi foarte dificil sa conceapa. Fatul cel mai probabil va mosteni RH-ul tatalui si atunci intra in incompatibilitate cu sangele mamei. Mama are RH negativ iar bebelusul RH pozitiv.
Si totusi ce poti face pentru a preveni un avort spontan? O solutie ar fi injectiile cu imunoglobina administrate mamei in timpul sarcinii. Prima injectie are loc in jurul saptamanii 28 de sarcina iar ce-a de-a doua la 72 de ore dupa nasterea bebelusului. Imunoglobina actioneaza precum un vaccin. Impiedica organismul mamei sa produca anticorpi pentru RH-ul diferit al fatului.
O alta solutie ar fi transfuziile de sange pe toata perioada sarcinii la anumite intervale de timp pentru a evita riscul de pierdere a sarcinii. Acestea se numesc transfuzii de schimb. Inlocuiesc sangele bebelusului cu globule rosii cu Rh negativ.
Nu este cazul sa te panichezi dar este important sa fi bine informata. Uite, cumnata mea a nascut 2 copilasi la distanta de 2 ani intre ei si ea are Rh negativ. Si nu a facut absolut nimic in privinta asta. Iar copiii au RH pozitiv, la fel ca tatal. Probabil eu nu as fi stat atat de relaxata mai ales la cat de greu mi-a fost sa fac un copil si cu siguranta mi-as fi innebunit medicul ginecolog cu intrebari si as fi ales sa fac acele injectii doar pentru a sta linistita.
Sunt multi factori pe care trebuie sa-i ai in vedere atunci cand iti planifici o sarcina, eu recunosc, nu credeam ca este atat de complexa aceasta problema, cand toti medicii la inceput verificau RH-ul meu si al sotului. Chiar nu intelegeam ce este cu acest RH.
Este important sa ai o comunicare foarte buna cu medicul tau si daca simti ca el nu acorda suficienta importanta pai nu mai sta acolo. Chiar cred ca aceasta problema nu trebuie tratata cu superficialitate.