Infertilitatea in cazul barbatilor

Atunci cand dorinta de a avea un copil isi face simtita prezenta si trec 12 luni de incercari fara nici un rezultat, indicat este sa apelam la un medic ginecolog care ne va recomanda anumite analize. Analizele ar trebui recomandate atat femeii cat si barbatului deoarece ambii sunt implicati in procesul de conceptie sau cel putin asa isi doresc.

De cele mai multe ori se descopera ca partea feminina a cuplului are diverse probleme, acesta e un caz fericit. De ce spun asta? Pentru ca femeile se pot trata pentru diverse afectiuni pe cand la barbati lucrurile stau un pic mai complicat. In urma unei analize ei pot descoperi ca pur si simplu nu au cu ce sa fecundeze ovulul. Iar pentru asta chiar nu exista nici o solutie decat apelarea la donatori.

Cele mai frecvente probleme ale partii masculine reprezinta anomalii ale spermei, dilatarea venelor testiculare, in caz ca au avut boli cu transmitere sexuala se poate sa mai existe sechele, si variocelul.

Prin spermograma si spermocultura putem avea un raspuns in ceea ce priveste calitatea spermei-putem avea motilitate redusa, anomalii ale spermei, productie relativ scazuta precum si incapacitatea de a penetra ovulul. Am mai vorbit de aceste lucruri intr-un articol anterior aici pe blog unde am si detaliat bolile care pot aparea: oligospermia, aztenospermia, teratospermia si azoospermia. Le gasiti aici daca vreti informatii mai aprofundate.

Variocelul, dupa cum ati intuit, se aseamana cu venele acelea proeminente pe picioare insa acum vorbim de dilatarea unei vene din jurul testiculului, bineinteles ca afecteaza producerea de sperma, motilitatea si morfologia spermatozoizilor. Din ce am citit cam 40% dintre barbati sufera de variocele scrotale si in 98% dintre cazuri este prezent in testiculul stang. Cum afli ca suferi de aceasta boala? Printr-o ecografie testiculara si dupa simptomele pe care le prezinti sau nu. Medicii, in acest caz, recomanda tratamentul chirurgical in faza incipienta, pentru a nu afecta permanent fertilitatea barbatului.

Bolile cu transmitere sexuala- Gonoreea si Chlamydia nedepistate la timp si netratate corespunzator, in timp vor ajunge sa impiedice spermatozoizii sa ajunga in lichidul seminal si au un rol decisiv in scaderea motilitatii acestora. Nu este nimic rusinos sa ai aceste boli pe parcursul vietii, important este sa apelezi la un medic ce iti va oferi un tratament adecvat pentru a te putea trata si a avea o sansa de a concepe un copil atunci cand va veni momentul. Tin minte ca in adolescenta era ceva rusinos sa ai diverse afectiui ginecologice, Doamne fereste sa fi tu cea sau cel care sufera de ceva. Acum privind in urma, imi dau seama ca mentalitatea adolescentina nu are nimic in comun cu cea de dupa 20-24 de ani, prin urmare eu chiar cred ca este indicat sa ai ore de educatie sexuala in scoli, licee, pentru a putea preintampina problemele ce pot aparea din cauza jenei sau a necunoasterii.

Stresul, fumatul, stilul de viata sedentar, alcoolul sunt din nou factori care contribuie la scaderea fertilitatii in cazul barbatilor.

Mancatul in exces si prost, supraponderalitatea toate acestea joaca un rol extrem de important. Tin minte ca la primul control la clinica din Valencia, medicul i-a sugerat lui Catalin ca ar fi cazul sa faca putina miscare 🙂 Doamne ce m-am bucurat cand am auzit asta :)) Eu sunt o fire sportiva, zilnic fac antrenament si fac asta pentru ca ma simt extraordinar dupa. Ei bine, in cazul sotului, lucrurile stau un pic diferit. Uraste sa faca sport si ar prefera sa faca orice altceva inafara de asta. Dar, cu toate astea, m-am uitat la el, cum a tras un an de zile de 3 ori pe saptamana la un antrenament deloc usor. Si a facut asta pentru ca ne doream cu ardoare un copil. Si amandoi am fi facut orice pentru asta! Efortul lui a fost rasplatit la analize. Spermograma i-a iesit mult mai bine dupa un an de sport si alimentatie sanatoasa. Ma gandesc serios sa mai bag un FIV, poate se pune iar pe miscare :)) ca acum cu carantina asta, burtica s-a cam rotunjit :))

Marele avantaj al barbatilor este ca ei pot influenta intr-un timp relativ scurt, rezultatul analizelor de sperma. Bine, nu e o regula generala, doar daca ai ceva minor ce poate fi imbunatatit, nu vorbim aici de cazuri grave.

Important este sa ai un sprijin! sa nu simti ca esti singura! Am auzit cazuri cand barbatii refuza sa faca orice analiza pentru ca problema evident nu este la ei, este la tine! Girl, daca asta este barbatul tau, mai bine fugi acum! De ce trebuie sa aruncam vina pe femei? De ce este atat de rusinos sa faci aceste 2 analize? Cumva barbatii au impresia ca le scade virilitatea daca ajung sa faca aceste analize si prefera, de rusine,  sa se sustraga! Mi se pare absolut normal sa vorbim deschis despre aceste probleme atat timp cat suntem 2 oameni maturi care ne dorim un copil.

Este absolut necesar ca ambii parteneri sa se testeze pentru a putea depista intre-adevar care este cauza care duce la intarzierea sarcinii.

Share: