Interviu cu medicul meu de suflet

In articolele precedente v-am vorbit despre un medic care mi-a fost alaturi 6 ani de zile. Pe doamna doctor Viorica Chirita am cunoscut-o in cadrul clinicii Polisano. Statea in dreapta doctorului austriac care mi-a facut primul fiv.

Mi-a placut de la inceput de dansa deoarece parea o fire calma si era pregatita sa-ti raspunda la orice intrebare. Drumul acesta, al fertilizarii in vitro, este destul de solicitant pentru psihicul unei femei si conteaza foarte mult sa ai un sprijin, sa stii ca poti trimite un mesaj cu cele mai stupide intrebari si sa ti se si raspunda intr-un mod serios. Dansa a avut foarte multa rabdare cu mine si tot ei ii datorez faptul ca acum il am pe Thomas deoarece ea este cea care m-a trimis la clinica din Valencia dupa dezamagirea pe care am avut-o in Viena. Daca nu mi-ar fi spus ea, nu cred ca as fi ajuns acolo.

V-am mai povestit de credinta mea in Dumnezeu si ca nimic nu este intamplator in viata. Dupa dezamgirea cu primul fiv in Romania eu m-am ales cu un medic de suflet pe care pot conta si in care am incredere.

Si tocmai pentru ca am incredere in dansa si in experienta sa in ceea ce priveste fertilizarile in vitro, am rugat-o sa-mi raspunda la cateva intrebari.

Interviul va fi structurat in doua parti deoarece este destul de multa informatie.

L.C: Cat timp ar trebui sa astepte un cuplu pana sa apeleze la un tratament de fertilizare in vitro?

DR.V.C: In functei de patologie, timpul de asteptare pana la a apela la FIV difera. Sunt patologii care indica de la inceput FIV: trompe uterine blocate sau excizate chirurgical, endometrioza avansata, grd 3-4, spermograma cu valori foarte slabe, varsta pacientei de peste 38 de ani.

Daca pacienta este de pana in 35 de ani , rezerva ovariana este in limite normale, cauza sterilitatii nu este foarte bine investigata si istoricul de incercari nu este foarte lung, se poate amana FIV o perioada de timp, in functie de caracteristicile fiecarui cuplu in parte.

L.C: Ati observat vreo asemanare in cuplurile ce va calca pragul cabinetului? Aici vorbim de job, daca lucreaza intr-un mediu stresant, probleme in familie, fumat etc.

DR V.C: Majoritatea pacientilor care se adreseaza clinicilor de infertilitate sunt pacienti foarte stresati, nu doar prin prisma vietii cotidiene, ci mai ales din cauza frustrarii date de imposibilitatea obtinerii unei sarcini atunci cand o doresti. Societatea nu catalogheaza infertilitatea ca o boala, pacientilor nu le este usor sa vorbeasca despre problema lor, FIV este considerat inca un subiect tabu. De aici si stresul suplimentar adaugat la stresul lumii in care traim.

L.C: Femeile asteapta o perioada mai lunga de timp pana a apela la ajutor specializat? Care este media de varsta a celor care apeleaza la astfel de tratamente.

DR.V.C: Din pacate, media de varsta a pacientelor ce se adreseaza pentru realizarea unei proceduri de FIV este destul de inaintata. Sunt multe paciente care vin la FIV la 40-41 de ani, cand sansele sunt deja foarte scazute. Acest lucru se intampla, pe de-o parte, din lipsa de informare. Pacientelor nu li se spune ca rezerva ovariana este finita, ca nu mai raman femeile insarcinate asa usor, ca pe vremea mamelor noastre., ca FIV-ul nu poate face minuni, pentru ca lucreaza tot cu materialul genetic al pacientilor. Pe de alta parte, sunt multe femei care amana constient momentul obtinerii unei sarcini pana in momentul implinirii profesionale, ceea ce, la fel, poate fi prea tarziu.

L.C: Ce presupune un tratament de fertilizare in vitro?

DR.V.C: Fiv presupune , pentru inceput, un tratament de stimulare de 8-12 zile de injectii incepute la menstra, facute in fiecare zi. Pe parcursul acestor zile se fac cam 3-4 ecografii de monitorizare ovariana. Apoi urmeaza punctie ovariana, interventie chirurgicala realizata sub anestezie generala. Spitalizarea se face pe parcursul a 2-3 ore post punctie . Prin punctia ovariana se extrag celulele reproducatoare feminine-ovocitele, care se fertilizeaza in laborator cu spermatozoizii partenerului. Embrionii rezultati se tin in laborator un numar de zile, in functie de calitatea si numarul lor. Dupa 3-5 zile de la punctie, are loc transferul de embrioni in cavitatea uterina. la 14 zile de la punctie se face beta-HCG din sange, analiza ce arata daca pacienta este sau nu gravida.

L.C: Dupa parerea dvs cuplurile au nevoie de consiliere psihologica pe durata procedurii?

DR.V.C: Pacientii care vin in clinicile de infertilitate, respectiv pentru FIV, sunt pacienti cu un nivel ridicat de stres. Stresul are o influenta negativa nu numai asupra calitatii vietii, dar si a reusitei procedurilor de reproducere umana asistata. Parerea mea este ca toti pacientii care fac FIV ar trebui sa caute un ajutor specializat pentru a face fata momentelor prin care trec. Consilierea psihologica, din experienta pacientelor mele, ajuta destul de mult.

L.C: Stim cu totii frenezia cautarii informatiilor pe google si a simptomelor. Eu sunt una dintre cele care cautam initial 🙂 Pacientii asculta de indicatia medicului sau merg pe mana internetului?

DR V. C: Forumurile sunt locuri in care pacientele fac schimb de pareri, in general. Dar , de obicei, tin cont de parerea medicului.

L.C: Ati avut cazuri care nu s-au putut finaliza printr-o sarcina? Daca da, care a fost cauza?

DR V. C: Sigur. Sansa de sarcina printr-un FIV, publicata de Societatea Europeana de Reproducere Umana Asistata este de pana in 40%. Deci cam o pacienta din 3 este insarcinata dupa un FIV.

Cauza cea mai frecventa este rezerva ovariana scazuta asociata cu varsta partenerei de peste 39-40 de ani.

O sa urmeze a doua parte a acestui interviu in care doamna doctor va raspunde la alte curiozitati.

Pentru cine este interesat, dansa lucreaza la spitalul Wellborn din Bucuresti iar eu o recomand din toata inima.

Share: