Tehnici folosite in FIV
Atunci cand te hotarasti sa o iei pe drumul acesta, cel cu fertilizarile in vitro, te lovesti dintr-o data cu o gramada de notiuni pana atunci necunoscute tie. In cabinetul medicului ti se explica procedurile, te intreaba daca vrei procedura X sau Y pentru ca evident nimic nu e gratis pe lumea asta 🙂 Eu recunosc, am ales tot! nu ma interesa pretul, ma interesa doar sa fie ce e mai bun si ce ni se potriveste noua. Am avut incredere deplina in medicul meu-aici ma refer la ultima clinica- si rezultatul a fost unul favorabil noua. M-am gandit ca poate printre cititoarele acestui, sa-i spunem, jurnal, se afla femei care nu stiu ce sa aleaga sau nu le sunt explicate asa ca m-am gandit sa va ofer cateva informatii. Atentie, explicatiile nu vor fi in termeni medicali, ci in cuvintele mele, asa cum le-am perceput eu.
Cea mai cunoscuta si raspandita tehnica este ICSI. Daca o cautam online gasim: injectie intracitoplasmica de spermatozoizi. Adica, mai pe intelesul meu: in momentul in care iti sunt recoltate ovulele, in laborator, cu ajutorul unui aparat ca un fel de seringa, este injectat un singur spermatozoid direct in ovul! . De regula, se asteapta sa se intalneasca 🙂 Numai ca aici e o intalnire fortata :)) Din ce imi amintesc eu, aceasta tehnica se foloseste atunci cand productia barbatului nu este de cea mai buna calitate. Evident ca si noi am folosit aceasta tehnica.
IMSI-injectarea intracitoplasmatica a spermei selectate morfologic- tehnica de alegere a spermatoziozilor pe baza unui microscop de inalta rezolutie.
PICSI-Physiological Intracytoplasmatic Sperm Injection- pff te doare capu doar cand citesti. Este tot un fel de IMSI numai ca prin aceasta tehnica spermatozizii sunt selectati astfel incat sa fie de cea mai buna calitate. Sansele evident sunt mai mari daca se foloseste aceasta tehnica.
MACS- magnetic activated cell sorting- se aleg spermatozoizii cei mai sanatosi.
Embryoscope- un dispozitiv special de cultivare a embrionilor-aceasta tehnica am folosit-o si noi. Ce inseamna mai exact? Embrionii sunt tinuti sub supraveghere in mediul lor iar embriologul reuseste sa-l studieze cu ajutorul unui aparat care ii reda ca un fel de inregistrare video si prin urmare nu trebuie sa scoata embrionii din mediul lor. Pentru chestia asta am platit in plus pentru ca mi s-a parut absolut necesara.
Incubator multi-chamber- dupa cum puteti ghici, aceasta tehnica presupune ca fiecare pacient are o camera de incubator dedicata embrionilor sai. Ca si tehnica anterioara, ajuta dezvoltarea embrionilor prin neperturbarea mediului lor. Aceste doua tehnici mi se par foarte importante in dezvoltarea embrionilor. Orice modificare adusa mediului lor poate inseamna pierderea acestora.
Hatching asistat prin laser- pana la 6 zile dupa fertilizare, embrionul rezultat este protejat de un invelis special numit zona pellucida. Se distruge acest invelis prin laser pentru ca si acesta poate fi in motiv pentru care embrionul nu se prinde.
Embryoglue- mi s-a facut la Viena- este o solutie speciala prin care embrionul este transferat in uter. Compozitia chimica aferente acestei solutii este asemanatoare cu lichidul care se gaseste in mod normal in uter si deci s-ar crede ca ajuta, lipirea, ca sa spun asa, a embrionului in uter.
Crioprezervarea- reprezinta congelarea embrionilor rezultati. Daca in urma procedurii de fertilizare in vitro au rezultat mai multi embrioni, ii poti congela contra unei sume pe care o platesti anual. Cand vei dori sa folosesti embrionii, va trebui sa platesti embriotransferul unde este inclusa si decongelarea. Embrionii sunt congelati individual si nu trebuie sa decongelezi 2 daca vei dori sa folosesti doar unul.
Mai avem faimoasele testari pe embrioni: PGD si PGS. Aceste testari se fac de regula in ziua 5 sau 6 de viata a embrionilor, embrionii urmand a fi congelati pana la primirea rezultatelor deoarece dureaza cam 10 zile raspunsul. Dupa aflarea raspunsului se renunta la embrionii care nu sunt sanatosi. Care este diferenta intre PGD si PGS? La PGD doctorii cauta embrionii care nu au o anumita boala care ar putea fi transmisa genetic iar la PGS se numara numarul de cromozomi. Daca un embrion are un numar mai mic sau mai mare de cromozomi decat este normal, atunci este considerat defect. Eu am facut acest test. Deoarece nu aveam o boala care as fi putut sa o transmit genetic, s-a considerat ca nu sunt necesare ambele proceduri. Din 9 embrioni analizati genetic, 3 au avut un numar anormal de cromozomi. Prin urmare am renuntat la cei 3 embrioni si am ramas cu 6. 6 embrioni sanatosi. De ce recomand personal aceste testari? Pentru ca traim in lumea in care traim si se nasc din ce in ce mai multi copii cu probleme sau sunt sarcini care se opresc pe parcursul celor 9 luni. De ce? Defect genetic. Desigur ca este un risc si ti-l spun. In momentul in care colecteaza celule din embrion pentru a le trimite la analizat, il pot distruge. Dar iti asumi chestia asta, sau cel putin eu mi-am asumat-o. Nu voiam sa am o sarcina oprita in evolutie sau mai rau, sa fiu eu nevoita sa opresc sarcina. Am avut incredere in Dumnezeu si in medici si bine am facut!
Trebuie sa profitam de tot ceea ce ne poate oferi stiinta la momentul actual! Se fac noi descoperiri in fiecare an dar desigur trebuie sa alegi ce e mai bine pentru tine.
Procedurile povestite aici foarte pe scurt sunt doar cateva dar sunt cele mai comune. Sunt proceduri unde iti poti alege culoarea ochiilor, proceduri unde sperma se recolteaza din zona testiculara, operatii pentru a imbunatati calitatea spermei si lista poate continua.
O sa mai revin cu un articol in care voi mai povesti despre alte tehnici pe care le-ati putea folosi daca va pregatiti de un fiv. Ce mi se pare mie cel mai tare este aceea testare genetica. Am citit despre cazuri unde femeia avea boala X si aceasta se transmitea cu siguranta in cazul unui embrion de sex feminin si prin urmare au fost pastrati doar embrionii de sex masculin si a dat nastere unui copil sanatos, neavand nici un risc de a contacta boala mamei.
Daca tot ai ajuns pana aici, sa faci fertilizare in vitro, mi se pare pacat sa nu beneficiezi de aceste proceduri care te-ar putea ajuta sa obtii o sarcina sanatoasa intr-un timp destul de scurt si bineinteles fara a mai fi nevoie sa mai faci alt tratament.