Congelarea ovocitelor
Congelarea sau in termeni medicali crioconservarea ovulelor, este o procedura ce ajuta femeile sa-si conserve la rece ovulele si sa le stocheze pana cand vor fi pregatite sa devina mame.
De ce ar apela o femeie la o astfel de procedura? Din mai multe motive. Se poate ca femeia sa fie singura, fara o relatie stabila si sa fie constienta ca vrea un copil in viitor, prin urmarea aceasta este cea mai buna decizie pe care o poate lua. Sincer. Eu chiar imi incurajez prietenele care isi doresc copii dar nu sunt sigure de relatiile lor, sa faca aceasta procedura.
Poate are o conditie medicala care nu-i permite sa poarte o sarcina in acest moment si alege sa-si congeleze ovulele. Poate pur si simplu abia s-a casatorit si isi doreste mai intai o cariera si se afla la varsta de 30 de ani si considera ca now it s not the right time for a baby. Credeti-ma, femeile de genul acesta sunt de admirat si de aplaudat! E mare lucru sa stii exact ce-ti doresti si sa alegi o astfel de procedura. Nu stiu daca cunoasteti, insa calitatea ovocitelor se deterioreaza pe masura ce inaintezi in varsta, ca sa nu mai vorbim de faptul ca si AMH-ul ( rezerva ovariana) scade drastic dupa varsta de 35 de ani.
Cum te pregatesti pentru o astfel de procedura? In primul rand trebuie sa-ti faci AMH-ul sa vezi exact valorile. Dupa trebuie sa-ti faci testele pentru bolile infectioase cum ar fi hepatitele.
Si un aspect foarte important: nu orice ginecolog se pricepe la asa ceva. Trebuie apelat la o clinica de infertilitate.
Ca si in cazul unei proceduri de fertlizare in vitro, va trebui sa fi stimulata hormonal cu ajutorul unor hormoni sintetici, adica, mai pe intelesul nostru, va trebui sa faci timp de cateva zile injectii in burta pentru a creste foliculii si apoi la finalul tratamentului ti se va da o injectie care va ajuta la maturarea ovulelor. Teoretic este exact ca o procedura de fertilizare in vitro.
Dupa aceste zile de stimulare va urma punctia-extractia ovocitelor. Diferenta este ca acestea nu se vor fecunda in laborator cu materialul partenerului ci vor fi direct congelate, oferind posibilitatea de a fi fecundate la o data ulterioara chiar si peste cativa ani.
Cand vei dori sa faci un copil si ai gasit un partener, acesta va trebui sa se duca in laboratorul unde ovulele sunt congelate pentru a da o proba de sperma si daca totul va fi ok, ovocitele vot fi fecundate. Dupa aceea pentru tine va urma un embriotransfer. Simplu. Usor. Daca nu ai gasit un partener, poti apela la o banca de sperma unde donatorii, in urma unor analize si un istoric medical foarte strict, si-au dat consimatamantul pentru astfel de proceduri.
Ma bucura ca traim in 2020 si exista astfel de posibilitati. Si ma bucur ca din ce in ce mai multa lume priveste cu alti ochi toata treaba asta.
Hai sa fim seriosi. Pana acum daca intr-un grup cineva spune ca se duce sa doneze sperma, toata lumea rade. Daca o femeie spune ca a apelat la donatori de sperma, este privita ca o ciudata. De ce? De ce am face asta? Ce este in neregula ca te gandesti la viitorul tau? Ar trebui incurajati! Vreau sa cred ca nu mai avem aceea mentalitate, vreau sa cred ca evoluam si nu ii judecam pe cei din jur mai ales cand fac un lucru extraordinar pentru viitorul lor. Si sanatatea lor totodata.
Daca te numeri printre cele care isi doresc o astfel de procedura, go for it!!! Iti vei multumi mai tarziu!