Cum ma organizez in calatorii

La cererea cititoarelor acestui blog am facut aceasta categorie separata pentru calatorii in care vorbesc despre locurile vizitate de noi, cum ne-am descurcat, cum ma pregatesc si tot felul de lucruri de genul acesta. Vorbesc deschis, sincer si direct pentru ca nu caut sa impresionez pe nimeni si imi place cand primesc mesaje in care imi spuneti ca va identificati cu mine sau ca ati tinut cont de cutare lucru spus de mine si v-a mers bine. Chiar ma bucura.

Asta cu organizarea inainte de o calatorie depinde clar de varsta copilului sau copiilor. Asa cum am mai scris prima calatorie a noastra cu Thomas a fost la 3 luni cand era alaptat si hranit cu lapte praf. Si avea nu stiu cate somnuri pe zi. Am mai zis faptul ca am urat intens alaptatul si ca am facut-o numai pentru el dar intre-adevar atunci cand pleci, iar copilul este alaptat exclusiv, este mult mai usor pentru tine ca mama, pentru ca nu trebuie sa te cari cu o sumedenie de lucruri inutile in bagaj. Tin minte ca am cautat o gramada sterilizator de biberoane in varianta de calatorie cu avionul. Ca sa nu mai cautati si voi aiurea, aflati de la mine ca nu exista asa ceva si daca m-ar duce capul la fizica si inginerie, mi-ar placea sa construiesc un astfel de aparat pentru mamele disperate ca mine. Nu va imaginati cat am putut cauta. Am schimbat inclusiv biberoanele ca aveam din sticla si aveam nevoie de unele mai usoare ca sa nu depasesc greutatea admisa in avion. Contrar la toate aceste lucruri, eu cu sotul meu, suntem adeptii on board luggage. Adica preferam sa nu dam bagajul la cala si sa avem doar bagaj de cabina. Asta pentru ca am avut niste experiente in care ne-au ratacit bagajele plus ca nu mai suportam sa stam la banda de bagaje si sa asteptam, in rand cu toata lumea, sa ne vina bagajul. Scutim timp si stres. Mai ales cand ai conexiuni si stai cu sufletul la gura ca nu stii daca si bagajul tau a aterizat o data cu tine. Been there, done that! Maica-mea ne-a deschis ochii si apetitul pentru o astfel de aventura. O mica anecdota: ne pregateam sa plecam pentru prima data in Caraibe, cred ca acum vreo 3 ani, aproape 4. Eu lucram la bagaj intens. Mama tot ma stresa sa-mi iau doar bagaj de cabina. I-am zis ca exclus asa ceva si ca daca ea se descurca o invit sa vina sa ne faca bagajele. Mama, desteapta cum e, m-a adus exact unde voia. A acceptat provocarea si a venit la noi. Mama a calatorit in toata lumea deci are mai multa experienta decat mine cu bagajele. Am trantit pe pat muntele de hainele pe care voiam sa-l iau, inclusiv tocuri si genti( in a treia vacanta in Caraibe am renuntat la tocuri ca mi-am dat seama ca sunt usless pe nisip). Am stat deoparte si radeam in sinea mea, no way acest munte sa incapa in valijoara de cabina. Bai vreti sa stiti ceva? A incaput! Eram cu ochii bulbucati pentru ca nu-mi venea a crede. Dupa a trecut la bagajul sotului meu unde avea nu stiu cate camasi, pantofi de seara si vreo 2 sacouri. Bun, dovedit si pe acela. Mama mea super erou, jur! Nu va spun cum m-am descurcat la intoarcere pentru ca nu are sens. A fost aproape imposibil sa inchid valiza. Tot incercam sa-mi amintesc cum a procedat ea dar nu-mi iesea. Anii au trecut si am inceput si eu sa-mi perfectionez tehnica. Intre-adevar trebuie sa ai grija la lichide, sa te incadrezi in 100 ml.Dar poti lua cate sticlute vrei. Numai sa ai pana in 100 ml.

Ei bine, lucrurile se schimba putin cand vine si cel mic, in sensul ca exclus sa mai incapem intr-o valijoara pentru ca eu refuz sa plec de acasa fara medicamentele lui. Desi el nu a fost niciodata bolnav sau grav racit. O singura data a facut febra si cred ca a fost de la dinti. Pe 29 decembrie ne luam din nou zborul spre Caraibe pentru o luna, de data asta si cu juniorul si sincer as vrea sa ma incadrez intr-o valiza de cabina pentru el si una pt noi.

Ca sa continui, prima plecare cu avionul, 4 zile, la Cannes, singurul meu stres era sterilizatorul. Francezii sunt super kids friendly si prin urmare, cei de la hotel, s-au ocupat sa-mi aduca in camera si sterilizator de biberoane si incalzitor. Pe care l-am stricat pentru ca nu stiam sa-l folosesc 🙂 dar hei ei nu trebuie sa afle :)) Cand calatoresti cu copilul ai o gramada de avantaje la hotel printre care late check out atunci cand ai zborul dupa amiaza si chiar nu ai cum sa-l tii cu hainele de drum atatea ore. Ceva de genul: se poate prin absurd, sa facem late check out? Nu conteaza cat costa dar stiti suntem cu copilul si nu avem ce sa facem cu el… Raspunsul: desigur, nici nu se pune problema de asa ceva. Puteti sta cat vreti. Acest lucru l-am patit in fiecare hotel in care am ajuns cu Thomas si a fost nevoie sa ramanem peste ora de eliberare a camerei.

Cel mai complicat mi se pare sa anticipezi vremea, iesirile si cate haine va murdari pe zi astfel incat sa nu iei tot dulapul lui cu tine. Bai, nu prea ai cum. Eu recunosc, de multe ori il mai las si murdar ca merge si asa 🙂 Nu mai sunt atat de stresata si obsedata de microbi ca la inceput. Baiatu isi baga adidasii in gura deci banuiesc ca poate sta cu o bluza patata de iaurt pe el :)) Bine, normal, atat timp cat hainele nu sunt ude. Acolo este o alta discutie. Doar nu las copilul ud ca sa raceasca. Lui taica-su, in fiecare zi, ii pot citi meniul de mancare de pe camasa pe care a avut-o, deci e ok, it runs in the family. In toate vacantele am fost de parere ca m-am carat cu multe chestii inutile. Orice am nevoie, pot gasi si acolo. Sper in curand sa renunte la biberonul pe care il mai bea seara la culcare ca sa nu mai mai car cu biberon si lapte dupa mine. Sterilizatul nu mai intra in discutie.

La un an se schimba problema, incepe sa se joace, are nevoie de jucarii, are nevoie de tine sa fi mereu prezent, nu-l mai poti pune in carut si sa stai sa-ti bei cafeaua linistita. Those days are long gone! Acum daca iesim la restaurant eu mai mult stau sa alerg dupa el, nu apuc sa mananc nimic si mai nou imi vine sa-i trag una sotului pentru ca el nu are nici un stres. Imi permit sa scriu asta pentru ca el nu-mi citeste blogul asa ca nu va afla 🙂

De regula ma gandesc la 3 schimburi pe zi, o geaca, sapca in caz ca e vant, caciulita in caz ca plecam iarna pe undeva, 2 perechi de incaltari, o tona de jucarii, pampersi, biberon, lapte praf si medicamente. Asa arata bagajul lui. Umbrela la carut daca plecam vara si sacul de iarna in caz ca plecam evident, iarna.

Ce sa va sfatuiesc? Nu ai cum sa anticipezi. Incearca sa nu pleci cu toata casa dupa tine. Inainte sa-l am pe Thomas, ma uitam la prietenii mei, care plecau la munte cu cei mici, ca isi carau cam 70% din ce aveau in casa. Sa fie ca nu stii niciodata cand ai nevoie. Eu nu sunt asa. M-am descurcat si mereu am gasit ce imi lipsea prin locurile pe unde am calatorit. Mai putin laptele. Cu asta nu te joci si punct. Doamne fereste sa simta alt gust si sa nu mai vrea sau mai rau sa pateasca ceva la stomac de la schimbarea brusca a laptelui. La lapte nu am renuntat in nici un bagaj. Ma apuc cam cu vreo 3 zile inainte de plecare sa fac bagajul si in fiecare zi ma trezesc ca mai scot lucruri din el. De exemplu intr-o plecare la mare am ajuns acolo fara nici o haina a sotului meu:))) am facut super economie la spatiu. Nu mai zic de faptul ca s-a suparat destul de rau si m-a obligat sa merg sa-i cumpar camasi. De parca era vina mea.

Ca sa inchid o data articolul ca deja m-am lungit prea tare, va recomand sa va faceti o lista. Cu lucruri de maxima necesitate, lucruri care v-ar ajuta dar nu sunt asa necesare si lucruri complet inutile dar care totusi le vreti acolo pentru orice eventualitate. Cred ca aceasta lista v-ar ajuta sa fiti mai rationale (vorbesc la feminin pentru ca sunt singura ca nici un barbat nu face bagajul copilului) si sa nu va ingreunati si mai rau calatoria cu impacheteaza, despacheteaza, aranjeaza etc. Ca si chestiile astea iti iau din timpul pe care l-ai putea petrece cu copilul.

Voi cum procedati cu bagajul celui mic?

Share: