Embriotransfer cu unul sau mai multi embrioni?

De regula este o intrebare pe care toate viitoarele mamici si-o adreseaza dupa ce au efectuat un tratament de fertilizare in vitro si au trecut si acele 5 zile de la punctie si trebuie sa ia o decizie. Sau au fost nevoite sa congeleze embrionii ( cazul meu) si au avut suficient timp de gandire.

Deci, unul sau doi?

First thing first. What is an embryo? Embrionul rezulta din fecundarea ovocitului cu sperma partenerului, intr-un mediu controlat si anume: laboratorul. Aceasta procedura are loc chiar in ziua punctiei, numita ziua 0. Pe masura ce trec zilele (maxim 6 zile pot sta in laborator fara a fi congelati), embrionii incep sa moara, foarte rare fiind cazurile in care embrionii formati in ziua 0 au rezistat pana in ziua 6. Cazul meu: mi s-au recoltat 29 de foliculi, 19 s-au fecundat in ziua 0, pana in ziua 6 ramanand doar 9, atunci am decis sa-i congelez pentru a le face analiza genetica si am ramas cu 6, 3 avand defecte genetice. De la inceput la mine nu a existat varianta sa-mi pun mai putin de 2 embrioni. De ce? Pentru ca atunci cand am fost la un consult la o clinica din Atena, mi-a ramas intiparita in memorie fraza medicului de acolo si anume ca in Romania facusem toate transferurile degeaba pentru ca aveam embrioni de calitate indoielnica si ca daca ar fi fost doi transferati, poate as fi avut sanse sa se prinda macar unul. Si cumva am ramas cu aceasta panica. Desi nu se punea problema acum, avand analiza genetica pe embrioni. Dar na…greu imi puteai scoate din minte acele vorbe. Asta a fost si sugestia medicului din Valencia, sa transferam 2 embrioni. Frica de sarcina gemelara? Nicidecum! Daca vei calatori in Spania, poate vei observa ca sunt foarte multi gemeni, dar care nu sunt identici. Asta pentru ca in Spania, majoritatea apeleaza la procedura de fertilizare in vitro ( statul deconteaza pana la 5 astfel de proceduri) si isi transfera cate 2 embrioni. Nu o sa uita niciodata ca in seara in care am facut punctia, eram la receptia hotelului sa achit iar receptionistul, pentru ca se stia ca am venit pentru clinica, mi-a spus ca el si fratele sau geaman au fost conceputi la aceasta clinica :).

Nu este obligatoriu ca daca iti transferi 2 embrioni, vor reusi amandoi sa supravietuiasca. Daca iti transferi un embrion asta nu inseamna ca nu ai sanse sa te trezesti cu 2 copilasi. Cum? Nu stiati? Sunt cazuri cand se transfera un embrion iar in interiorul corpului acesta se divide, atunci vorbim de gemeni identici, impartind aceeasi placenta. Pot aparea surprize oricand chiar si la fertilizarea in vitro ­čÖé

Tine minte un lucru: pentru o sarcina de succes nu ai nevoie decat de un singur embrion. Atat! Unul si bun! Daca pana in ziua 6 nu ai ramas decat cu un singur embrion gandeste-te ca asta este foarte bine, inseamna ca este un luptator si cel mai rezistent dintre toti! Din momentul in care este implantat in uter, din acel moment, tu esti gravida iar el este viitorul tau copil!

Poate suna a cliseu dar cele mai bune rezultate le-am avut cand am lasat la o parte negativismul, forumurile de pe internet, parerile celorlalti si m-am concentrat doar asupra persoanei mele! Din momentul in care mi-au transferat cei 2 embrioni pe 13 Iulie 2017 la Valencia, la ora 13, din acel moment, eu m-am dat jos de pe patul de spital spunand : and now I am pregnant! Medicii au inceput sa zambeasca, m-au luat cu hai sa asteptam data testului iar eu nu si nu, eu sunt gravida acum! Cumva testul facut pe 20 Iulie doar mi-a confirmat ceea ce simteam, ca eram o viitoare mamica!

Toate aceste proceduri, analize, programari, intrebari fara raspuns de-a lungul anilor, te dau un pic peste cap, se joaca cu nervii tai dar daca iti pastrezi optimismul si crezi ca visul tau se va realiza, atunci crede-ma ca se va realiza. Eu sunt cel mai bun exemplu!

In final, unul sau doi? Draga mea, alege cu inima!

Share: