Infectiile urinare la bebelusi (ITU)
Cred ca majoritatea dintre noi ne-am confruntat de-a lungul vietii cu o infectie a tractului urinar insa marturisesc ca atunci cand am aflat ca voi avea un baiat, m-am simtit mai linistita pentru ca m-am gandit ca baieteii nu pot face o astfel de infectie. Gresit!
Am aflat ca si ei pot suferi de aceasta afectiune chiar mai mult decat fetitele atunci cand au pana in 6 luni. Wow! Nu ma asteptam sa gasesc aceasta informatie.
Si totusi cum putem noi ca mame sa recunoastem o infectie urinara la un bebelus de cateva luni? Exista diferente intre infectie urinara daca o ai pana la varsta de un an? Se manifesta asemanator? Haideti sa aflam.
Cum poti dezvolta? Cum se manifesta?
Infectia urinara are la baza, logic, anumite bacterii care ajung in tractul urinar. Sunt bacteriile care de regula colonizeaza tubul digestiv si care sunt transferate si urca inspre vezica. De aceea este foarte importanta igiena intima la bebelusi, cum ii stergem cu servetelul, cum ii spalam, trebuie mereu sa avem grija sa respectam anumite reguli. Copiii mai mari ca varsta care deja folosesc vasul de toaleta, pot lua si de acolo daca acesta nu este igienizat corespunzator. Marturisesc ca de cand Thomas foloseste aceeasi toaleta ca si noi, dezinfectez zilnic vasul de toaleta, uneori si de mai multe ori pe zi. Call me freak? Nu stiu dar asa ma simt mai bine. Am avut cateva astfel de infectii la viata mea si nu as vrea sa le aiba si al meu Univers.
Cum iti dai seama ca are? Hai sa fim serioase. Noi ca mame am ajuns sa cunoastem nevoia copilului nostru dupa felul in care plange, daca mananca bine, daca este activ asa cum era inainte. Daca observi vreo schimbare in comportamentul lui si pe deasupra are si o stare febrila, este bine sa-i efectuezi o analiza din urina. Se poate lua foarte usor si nu este nevoie sa mergi cu cel mic la spital, ai nevoie doar de borcanasele acelea sterile. Desigur ca nu orice febra este asociata cu infectia urinara insa aici trebuie sa fi atenta si la celelalte simptome.
Infectia urinara de regula se trateaza cu antibiotic desigur dupa ce se efectueaza o antibiograma .Hidratarea este extrem dar extrem de importanta. Respectarea regulilor de igiena: spalarea mainilior inainte si dupa folosirea toaletei, dezinfectarea vasului de toaleta precum si a cazii.
Daca copilul tau are o astfel de infectie, cauta sa nu te panichezi, nu este ceva grav insa trebuie sa primeasca medicatia corespunzatoare. Eu nu sunt adepta hai sa dam ceaiuri de flori de nu stiu ce la copil ca asa ti-a spus tanti de la plafar. Desigur poti da complementar cu anumite medicamente acele ceaiuri insa nu lasa copilul cu febra fara a-i oferi ceea ce ti-a recomandat medicul.
La fetite consider ca trebuie sa fim mai atente datorita anatomiei specifice. Igiena corecta a zonei intime trebuie avuta mereu in vedere.
In incheiere as spune ca cel mai important este sa fim atente la nevoile copilului nostru si poate daca plange isteric de 2 zile are intre-adevar o problema ci nu plecam urechea pe o parte si ne gandim ca e rasfatat sau mai stiu eu ce.