Interviu cu medicul meu de suflet-partea a doua

Asa cum am promis in articolul anterior, revin cu a doua parte a interviului luat doamnei doctor Viorica Chirita. In caz ca nu ati apucat sa cititi prima parte va invit sa o faceti pentru ca sunt informatii pretioase pentru cei care se pregatesc de un tratament de fertilizare in vitro.

L.C: Ce parere aveti despre migratia cuplurilor de la o clinica la alta? Ii ajuta sau mai rau ii incetineste in procesul fertilizarii?

DR.V.C: Cand un cuplu realizeaza o procedura de FIV intr-o clinica, soldata cu un esec, medicul ginecolog si embriologul vad din evolutia stimularii, din punctia ovariana si din calitatea embrionilor ce nu a mers cum trebuia. Ei trag niste concluzii despre cuplul respectiv , care le permit la urmatoarea incercare sa modifice lucruri , modificari ce pot aduce dupa sine succesul. Cand cuplurile schimba clinica, aceste concluzii se pierd si pacientii pot reveni in punctul initial. Indicat este ca schimbarea clinicii sa nu se produca sau sa se produca mai tarziu.

L.C: Exista vreo dieta speciala pe care ar trebui sa o consume cuplurile ce trec prin acest proces pentru un rezultat mai bun? Mai multa proteina? Sau mai mult peste?

DR:V.C: Dieta trebuie sa fie echilibrata, cu toti componentii alimentari consumati echilibrat. Sunt importante si suplimentele nutritive de seleniu, magneziu, coenzima Q10 si verificat nivelul vitaminei D. Ca si factori de mediu, este obligatorie renuntarea la fumat si combaterea obezitatii

L.C: Ce analize ar trebui sa pregatesca partenerii pentru a putea incepe acest proces?

DR.V.C: Sunt analize generale de sange ce trebuiesc facute, analize vaginale, analize virale(hepatita B si C, VDRL, HIV-pt ambii parteneri), analize hormonale(FSH, LH, estradiol, AMH, TSH, prolactina, progesteron), o seprmograma si o spermocultura

L.C: Ati avut cupluri care au beneficiat de programul oferit de Primaria Capitalei?

DR.V.C: Da, foarte multe cupluri au beneficiat de programul primariei si inca beneficiaza acum, in ‘ a doua runda’.

L.C: Cat de des se apeleaza la donatori?

DR.V.C: Numarul pacientelor care apeleaza la donatoare de ovocite este in continua crestere. In Romania, nu este legala donarea anonima de ovocite, dar se importa ovocite din Spania/Cehia cu acordul Agentiei Nationale de Transplant.

Apelarea la donatori de sperma se face, la fel, in numar considerabil.

L.C: Care sunt sansele de sarcina gemelara la persoanele care apeleaza la acest tip de tratament?

DR.V.C: Statistic, cand transferi 2 embrioni, sansele de sarcina sunt de 30%. Dintre acestea, 30% sunt gemelare.

L.C: Este in vreun fel diferita sarcina obtinuta prin FIV fata de o sarcina obtinuta in mod natural?

DR.V.C: Desi o sarcina obtinuta prin FIV este mult mai atent supravegheata decat una obtinuta spontan, ele evolueaza in acelasi fel, fara riscuri suplimentare date de obtinerea ei.

L.C: Ce repercursiuni pot avea asupra organsimului toate acele substante care sunt folosite pe durata tratamentului?

DR.V.C: Chiar acum cateva zile a fost publicat raportul Institutului de Cancer din Amsterdam, facut pe un numar mare de paciente care au facut proceduri de stimulare ovariana. Raportul arata ca riscul de cancer de ovar la pacientele care au facut tratamente hormonale in cadrul procedurilor de Reproducere Umana Asistata este crescut nesemnificativ fata de populatia generala, mai ales daca tratamentul s-a soldat cu nasterea unui copil. Se stie ca sarcina scade riscul aparitiei cancerului ovarian. Un risc mai mare il au pacientele care nu au reusit sa procreeze prin FIV, la fel ca si in populatia generala.

Doamna doctor Viorica Chirita mi-a fost alaturi in cele mai negre momente mereu cu o vorba buna si cumva nu m-a lasat sa abandonez acest proces. Nu mi-a spus nimic in mod special, pur si simplu avea o atitudine pozitiva, mereu incercam sa schimbam ceva, poate data viitoare va fi mai bine.

Daca dansa nu m-ar fi trimis la Valencia, Thomas nu ar fi fost aici cu mine acum. De asta sunt sigura! Mereu, mereu ii voi fi recunoscatoare pentru asta

Pe doamna doctor o puteti gasi la clinicile Wellborn din Capitala si v-o recomand din toata inima.

Share: