Traim intr-o societate in care daca deschizi subiectul infertilitate si fertilizare in vitro esti privit ciudat chiar marginalizat. E un subiect care deranjeaza si sincer nu inteleg unde si care este problema. Infertilitatea este o boala. Fiv-ul este uneori solutia. De ce am fi pudici in a vorbi despre asta? Ai fi surprinsa dar sunt sigura ca in cercul tau de cunostiinte sigur exista cineva care are aceasta problema insa ii este teama de reactia celorlalti si alege sa keep it quiet. De ce ar trebui sa ne fie rusine sa cautam ajutor? De ce trebuie sa ne justificam in fata celorlalti? Te ajuta ei financiar? Macar moral? Nu? Atunci care este problema?

De cand mi-am facut profilul public, nu vreti sa stiti cate fete mi-au scris sa-mi multumeasca pentru felul in care le vorbesc: fara perdea si pe intelesul tuturor.

Nu trebuie sa ne potrivim toate in acelasi patratel. Unele fac copii imediat la 20 de ani, altele se chinuie 10 ani si fac copil la 40 si ceva de ani. Iar alte femei pur si simplu nu pot concepe un copil. Nu este nici o problema, ele s-au obisnuit cu acest gand. Mai exista si categoria de femei care simt ca nu  sunt facute pentru a fi mame si prin urmare chiar nu simt nici o dorinta de a avea un copil. Dar de ce ti-ar fi rusine sa vorbesti despre asta? Nu trebuie sa te simti presata de societate, de familie.

In constructii se spune ca orice problema are si o solutie si eu va zic sincer ca dupa acest motto eu mi-am ghidat ultimii 10 ani din viata!

A face un tratament de fertilizare in vitro nu este o moda! La unele este o necesitate si singura metoda prin care ar putea obtine o sarcina viabila. Mai aud in jurul meu comentarii: aaa pai las ca fac si eu fiv ca vreau sa nasc in cutare luna! Pe bune? V-ati suspune unui tratament hormonal pentru ca nu suporti tu caldura si te-ai gandit ca priv fiv, ai evita lunile de vara?

Ne pricepem de minune sa-i judecam si sa-i criticam pe cei din jur, sa avem impresia ca stim ce se intampla in familia lor dar uneori, crede-ma, lucrurile nu stau chiar asa. Si poate cuplul acela de prieteni care adora copiii, poate tocmai acel cuplu nu poate avea aceasta bucurie, de a deveni parinti pentru ca trebuie sa stea sa stranga bani pentru o procedura de fertilizare iar tu ii tot sacai cu intrebarea: da voi de ce nu faceti un copil? La noi nu se vorbeste deschis despre acest subiect. Cumva ti-e rusine, ti-e rusine ca trebuie sa apelezi la un astfel de tratament si te ascunzi de cei din jur. Dezvolti frustrari pentru ca lumea este din ce in ce mai curioasa vis a vis de planurile tale de viitor. De ce nu le spui? Come clean! Bai am o problema pe care incerc sa o rezolv. Punct! Nu trebuie sa le dai detalii, nu trebuie ca lumea sa fie la curent cu data menstruatiei tale si cu cate ovocite ti-au extras la punctie. Crede-ma, nu-i intereseaza! Cumva ei au o problema cu faptul ca tu nu te-ai aliniat cu ei. Aveam si noi un cerc de prieteni, iar la un moment dat, toti din jurul nostru au facut copil si cumva telefoanele catre noi au inceput sa dispara. Noi nu am facut nimic ca sa incheiem relatia cu ei, pur si simplu asa s-au intamplat lucrurile. Acum va intreb si eu: de ce credeti ca am patit asta? De ce ne-au exclus din grup? Hai ca dau si un raspuns: pentru ca nu mai corespundeam cerintelor grupului. Asa se intampla mereu, cei care fac copil, incet incet incep sa-si excluda vechiile prietenii pe motiv ca tu nu ai avea cum sa intelegi viata cu un copil si oricum nu va mai potriviti la program.

Cred ca asta e cazul multora dintre voi si bag mana in foc ca ati patit si voi asta. Eu sincer nu stiu daca am facut asta la randul meu pentru ca eu am foarte putini prieteni acum. Foarte! Si cred ca asa este cel mai bine.

Indiferent de ceea ce ne dorim in viitor, daca vrem copil sau nu, daca putem avea copil sau nu, sa tineti minte fetelor ca este corpul vostru, decizia voastra si traiti-va viata asa cum considerat de cuviinta si nu asa cum va dicteaza societatea.

Unii dintre cei mai fericiti oameni au fost cei care au ales sa-si traiasca viata dupa propriile reguli si care nu au mai acordat atata atentie la cei din jur. Asta incerc si eu sa fac, sa ma pun pe mine pe primul plan si sa incerc sa nu mai am regrete atunci cand nu ma aliniez cu ceilalti.

Vedem in jurul nostru, mai ales acum, cat de repede se pot schimba planurile.

Incearca sa traiesti. Pentru tine

Share: