Un singur ovar si fertilitatea

Am lipsit. Mult! Dar cu tot ceea ce se intampla in jurul nostru acum parca pur si simplu nu am mai avut puterea si energia necesara pentru a ma implica si aici. Eu mentin in continuare legatura cu fetele care imi scriu pe Instagram si incet incet m-am mobilizat pentru a reveni in forta si aici pe blog.

M-am gandit sa abordez astazi precum si in zilele urmatoare diverse cauze ce pot afecta fertilitatea in randul femeilor, ce e de facut sau cum le putem preveni.

Pot exista diverse cauze ale infertilitatii in randul femeilor dar lipsa unui ovar nu este una dintre acestea. Desigur productia de ovocite poate fi mai scazuta avand in vedere ca doar un ovar le produce dar asta nu inseamna ca nu poti ovula deloc decat daca ai ambele ovare. Fals!

Cum ajungi aici? Cum ramane o femeie fara un ovar? Simplu!

Pot aparea diverse probleme in adolescenta si nu numai iar acestea daca vor fi lasate netratate sau din contra, tratate necorespunzator pot duce la extirparea unui ovar, lasand femeia nesigura in privinta fertilitatii acesteia si daca va putea concepe un copil in anii ce vor urma. Cred ca nu exista fata care in adolescenta sa fi scapat fara vreo infectie urinara, raceala la ovare samd. Tin minte ca pe la 16-7 ani am facut o infectie urinara unde am ajuns sa am febra 39-40 si 2 saptamani am stat si am zacut in pat. Ulterior am ajuns la spital unde am fost trecuta instant pe antibiotice.

Pe langa aceste probleme, existenta chisturilor pe ovare pot afecta atat de tare incat sa fie necesara extirparea acestuia.

Din ce am studiat, ovarul care a ramas in corp a preluat si sarcina celuilalt si astfel incearca sa produca o cantitate suficienta de ovocite pentru a nu simti lipsa fratelui sau cum ar veni.

Ca o paranteza, sotul meu are un singur rinichi din cauza unei complicatii pe care a suferit-o in copilarie si este obligat o data la 6 luni sa efectueze o ecografie abdominala pentru a observa starea rinichiului ramas. Pe langa ecografie trebuie sa bea 2 L de apa pe zi, sa faca sport si sa manance de dieta( lucruri pe care hai sa recunoastem, stim cu totii ca nu le face). Rinichiul ramas este marit in dimensiuni si asta ca sa suplineasca lipsa celuilalt. Dovada ca organismul nostru stie cum sa functioneze astfel incat noi sa putem fi la capacitate maxima. Am facut aceasta paranteza deoarece sotul meu mereu se plange ca nu vorbesc si despre el pe blog atat de mult cat vorbesc despre Thomas 🙂

Revenind la ale noastre, lipsa unui ovar nu inseamna ca ai si un AMH( rezerva ovariana) scazut. Nicidecum. Poti fi o femeie cu un AMH de 3-4 si sa poti concepe un copil relaxata.

Avand un singur ovar nu inseamna ca trebuie obligatoriu sa faci o procedura de Fertilizare in Vitro. Poti ramane insarcinata natural sau poti folosi diversi hormoni( numai la recomandarea medicului,da?) pentru a ajuta producerea de ovocite. Ai in vedere ca ai nevoie doar de un singur embrion pentru a avea un copil!

Avand un trecut destul de…zbuciumat ca sa-i spunem asa, in care am primit o gramada de diagnostice gresite de la diverse somitati medicale din micul Paris, tot ce pot sa va recomand este ca, daca va doriti un copil iar acesta intarzie sa apara- aici vorbim de o perioada mai lunga de 12 luni in care ati incercat si nu ati obtinut nici un rezultat- sa va investigati, sa apelati la ajutor specializat pentru a putea identifica exact cauza problemelor. S-ar putea sa ramaneti surprinse si sa descoperiti ca poate partenerul are o problema, nicidecum voi, care aveti un singur ovar.

Capul sus! Solutii exista! Totul este sa nu va lasati doborate in momentul in care  veti da de greu.

Share: