Analize-prima parte

De-a lungul celor 6 ani pot spune ca ma mandresc cu un dosar destul de impresionant de analize medicale. Unele mi-au fost utile, altele au fost cerute la gramada doar asa ca sa fie. Ooo dar de cate ori am auzit expresia: sigur va vor iesi prost analizele de trombofilie. Niciodata nu s-a intamplat asta. Era doar pentru ei ca sa se dea mari specialisti. V-am mai spus: ce merge la o pacienta nu inseamna ca merge si la cealalta. Asa se intampla si cu diagnosticarea. Foarte multi se specializeaza pe o anumita directie si cauta in pacientelor lor aceea afectiune.

Initial nu stiam ca voi recurge la fertilizare in vitro. Ma duceam la un ginecolog oarecare, fara vreo specializare pe infertlitate si imi recomanda analizele de hormoni si anume progesteron si estradiol precum si ecografiile unde putea vizualiza starea ovarelor si a uterului.

Dupa cum am spus in primele articole, problema mea era lipsa menstruatiei. Eu intrebam medicii cum as putea rezolva aceasta problema dar primeam raspunsuri tot mai ambigue. Ei cautau o solutie temporara nicidecum sa rezolvam cauza ce a dus la aceasta problema.

Bun. Deci analize hormonale. Ideea era ca aceste analize trebuiesc efectuate intr-un anumit moment al lunii dar cum la mine acel moment al lunii lipsea, ei mi le cereau oricand. Iar nu cred ca era in regula.

Pe langa progesteron si estradiol, mi-au mai fost cerute analizele de Testosteron, Androstendion, Fsh, Prolactina, Lh. Toate ieseau in limite ok, progesteronul este foarte mic bineinteles. Androstendion este un hormon secretat de glanda suprarenala si de asemenea de testicule si ovare. Valori crescute ale acestui hormon indica o productie excesiva de androgeni. Cresterile usoare pot fi corelate cu sindromul de ovar polichistic. Ghiciti ce valoare am avut eu? Da, exact, depaseam. Asta pentru medici a fost o explicatie: gata am ovare polichistice. Nu era chiar asa de simplu, problema mea sunt sigura ca a pornit de la un dezechilibru emotional pe care l-am suferit si eu chiar nu toleram aceasta explicatie cu ovarele polichistice pentru ca restul markerilor erau in regula.

Atunci cand am inceput sa merg la medici specializati pe infertlitate mi-au cerut AMH-ul. Nu auzisem pana atunci de asa ceva

Amh-ul sau hormonul anti-muellerian constituie un marker vital in estimarea rezervei tale ovariene, care, la o simpla cautare pe internet, poti afla, in functie de categoria ta de varsta, cam pe la ce valoare e ideal sa te situezi. Ca idee eu la 25 de ani si 9 luni(scrie pe fisa nu am tinut minte ) atunci cand am facut prima data acest test, trebuia sa ma situez undeva intre 1.18-9.16 ng/mL. eu aveam 5. Un rezultat satisafacator pentru medici. Nici un doctor nu a avut obiectii la rezultatul meu. Pe masura ce inaintezi in varsta rezerva ta ovariana scade considerabil. Ca sa va faceti o idee la categoria de varsta 35-39 ani AMH-ul este intre 0.777-5.29 ng/mL iar la 40-45 de ani, valorile se situeaza intre 0.0496-2.06 ng/mL. Cei de la clinica din Valencia mi-au spus ca dupa 35 de ani sansele de a face un copil fara ajutorul fertilizarii in vitro sunt destul de mici. Aici vorbim de un cuplu cu probleme. Desigur ca exista femei care raman insarcinate natural fara nici o problema dupa aceasta varsta. Bravo lor! Eu ma adresez celor care au dificultati in a concepe un copil si totusi nu se grabesc. Grabiti-va oameni buni! Time waits for nobody! Timpul e cel mai mare dusman al nostru!

Asa, acum sa vorbesc de analize inutile: analiza mutatiei FSHR N680S. Aceasta analiza iti indica daca ai un raspuns anormal la terapia de stimulare ovariana( hiper sau hiporaspuns cu aproximativ 50% probabilitate fiecare) Aceasta analiza mi-a fost ceruta in urma unui tratament la care eu nu raspundeam asa cum era de asteptat si pentru a putea schimba substanta activa. E singurul medic care mi-a cerut aceasta analiza, cei din Spania nici nu s-au uitat peste ea. Nu va spun cat a costat. Oricum nimic nu e ieftin in acest domeniu. Idee este ca la tratamentele de fertilizare oricum se incearca mai multe substante active pentru a vedea cum raspunde organismul. In caz ca nu iese cu succes din prima.

Analizele de trombofilie au fost undeva aproape de 5000 ron si asta acum cativa ani, cred ca erau 8 pagini de rezultate. Si stiti care a fost recomandarea medicului dupa aceste analize? Va spun chiar acum ca am dosarul medical langa mine. Mi-a recomandat urmatoarele: stil de viata sanatos, evitarea fumatului, alimentatiei nesanatoase, sedentarismului, stresului etc. Tare,nu? Bine, ma bucuram ca mi-au iesit analizele in parametri dar eram atat de obosita de fiecare doctor in parte cu cerintele lui.

Atunci cand am luat-o pe drmul clinicilor de fertilizare in vitro, lucrurile au inceput sa se complice. Ei aveau nevoie de altfel de analize dar revin in articolul urmator deoarece am interdictie sa scriu articolele prea lungi 🙂 Se pare ca cititorii isi pierd repede interesul daca articolele sunt prea lungi. Nu pot decat sa ma supun dorintelor dar imediat si a doua parte a acestui articol.

Share: