Analize-partea a doua

In momentul in care ajungi la concluzia ca nu o sa reusesti pe cont propriu si ca ai nevoie de fertilizare in vitro pentru conceperea unui copil, lucrurile incep sa se complice. Ai nevoie de un timing foarte bine pus la punct, de o comunicare eficienta intre tine si clinica cu care ai ales sa mergi pe acest drum precum si de o serie de analize mai deosebite.

I se vor cere si partenerului tau anumite analize pentru a fi siguri ca este totul in regula si nu necesita si el un tratament.

Asa cum am mai spus, primul tratament de fertilizare in vitro(FIV) l-am facut la o clinica din Romania.

Fac aici o mica paranteza. Inainte sa fac FIV am facut 3 inseminari. Dupa parerea mea, inseminarea este doar un act sexual in care mai este implicat si un medic. Mi s-a parut apa de ploaie, degeaba, o stoarcere de bani si atat. Dar fiecare e liber sa faca cum vrea. Ideea este ca eu, neavand menstruatie, oricum ma stimulau cu injectii si la inseminare numai ca nu-mi extrageau foliculii prin intermediul punctiei ci ii lasau sa se sparga natural si sa se intalneasca cu proba sotului meu in mediul lor. Eu nu recomand acest procedeu decat daca femeia ovuleaza in mod natural si are nevoie doar de un push. Daca nu ovulezi si te stimuleaza cu injectii, crede-ma ca iti pierzi vremea.

Asa, cum spuneam, primul fiv l-am facut la o clinica din Romania. Pentru a efectua acest tratament am avut nevoie de urmatoarele: papanicolau in ultimile 6 luni, Hiv, sifilis, hepatitele, anticorpii pentru rebeola, factorul RH ( care trebuie sa fie pozitiv) AMH-ul-la 27 de ani amh-ul meu era 12.48 deci o valoare peste limite normale. Toxoplasma, Ac.anti-Herpes Simplex 1+2 IgM si IgG.

Pentru partener este necesar o spermograma si o spermocultura. In strainatate pentru sotul meu au fost cerute si alte analize dar voi detalia mai jos. Aceste analize vi se solicita in prima faza, bineinteles se mai adauga multe altele dar de aici pornim.

Deoarece ajunsesem la fiv, nu a fost nevoie de o histerosalpingografie. Da, zici ca e un cuvant nemtesc 🙂 Dar este o analiza prin care se verifica trompele, sa nu fie infundate sau sa aiba alte probleme.

Histeroscopie- verificarea cavitatii uterine.

Nu mi s-au cerut dar cumva am ajuns sa le fac pe toate 🙂

Cand mi-am dat eu seama ca Romania nu e ce trebuie si m-am dus la Istanbul la un control, medicul de acolo m-a intrebat daca mi-am verificat vreodata trompele. Am spus ca nu dar ce legatura are daca tot nu le folosesc. Nu i-a placut felul meu de a gandi si mi-a explicat ca poate nu sunt un caz pierdut si poate voi reusi vreodata sa raman insarcinata in mod natural. Si asta vine din partea unui medic specializat pe infertilitate ce lucreaza intr-unul dintre cele mai renumite spitale din Istanbul. Eram surprinsa ca, spre deosebire de Romania, el nu ma impingea catre fiv. Eram tanara si mi-a spus ca am timp. Mi-a explicat ca trompele pot secreta o substanta care pot ataca embrionii chiar si cu fertilizare in vitro si ca este bine sa le analizez. Mi-a dat numarul lui de whatsapp si mi-a spus sa-i trimit rezultatul histerosalpingografiei prin mesaj. Mi–a placut cum a pus problema iar eu am spus ca nu plec de acolo pana nu-mi face aceasta analiza.

Nu stiam ce presupune. Nu stiam ca se face sub anestezie. Lucru pe care nu l-am facut oricum. Nu avea loc pentru mine dar cu mari rugaminti, a reusit sa ma strecoare si mi-a facut aceasta analiza pe viu. Am inteles ca doare doar daca ai vreo problema. Nu am simtit nimic, decat o usoara jena, a durat foarte putin toata interventia.

Ma bucur ca am facut acolo deoarece am mai eliminat o problema de pe lista.

Histeroscopia am facut-o la Valencia, atunci cand mi-au modificat forma uterului.

Sotului meu i-au cerut analizele de HIV, Sifilis precum si Hepatitele. Si i le-au cerut la fiecare transfer. Lucru pe care nu l-am inteles niciodata pentru ca embrionii erau deja formati.

Daca ma intrebati pe mine, inaintea unui astfel de tratament este foarte important sa aveti toate analizele la zi. Urocultura, coprocultura, analizele de sange anuale, analizele hormonale precum si screening-urile. Iar in functie de varsta, ecografie la sani. Mi se pare foarte important sa fiti in regula in momentul in care va apucati de asa ceva. Daca, de exemplu, aveti o infectie urinara asimptomatica, puteti influenta intr-un mod negativ tot tratamentul. Plus ca va trebui sa luati antibitoc. Si e destul de greu sa iei antibiotic in sarcina.

Ideea de baza este ca atatia medici, atatea analize si tot atatea diagnostice.

Mi-e foarte greu aici sa am incredere pentru ca am avut nesansa sa dau de medici care doar ma exploatau finaciar. Dar am intalnit si medici care fara ajutorul lor nu as fi ajuns la Valencia( imi doresc sa iau un interviu acestui medic care m-a indrumat spre aceasta clinica.sper sa reusesc), medici peste care am dat la camera de garda si mi-au salvat copilul din burtica si medici cu care am nascut si mi-au monitorizat toata sarcina si in care am incredere 100%. Dar ei sunt doar 3. Si in 6 ani credeti-ma ca am fost la peste 20.

Studiati, cautati, daca vreti sa ma intrebati de medici o puteti face oricand dar cel mai important este sa aveti grija de sanatatea voastra si sa va faceti analizele.

Share: