Trompele uterine
Am anuntat pe retelele sociale ca vor urma o serie de articole destinate strict pe problemele medicale care pot afecta fertilitatea atat la femei cat si la barbati iar articolul de astazi vine in completarea celor spuse de mine.
Zic sa intram in subiect cu putina anatomie ca na…au trecut multi ani de la orele de anatomie din liceu.
Ce sunt trompele uterine si unde se localizeaza? Trompele uterine sunt organele reproducatoare ce leaga uterul de ovare. Lunar la mijlocul unui ciclu menstrual are loc ovulatia sau ma rog, in teorie asa ar fi normal dar stiti cu totii ca teoria si practica sunt 2 chestiuni total diferite :))
Atunci cand ovulezi, trompa preia ovocitul si il transporta catre uter. Toata aceasta calatorie dureaza in medie 3 zile. Daca are loc conceptia, adica daca spermatozoidul se intalneste la un hot date cu ovocitul, tot in sarcina trompelor cade transportul embrionului catre locul de implantare adica uterul. Si din nou ramane la locatie, ca sa-i spunem asa, pentru 3 zile inainte de implantarea propriu zisa.
Ok. Acum ca stim cu ce se ocupa trompele cred ca putem intra in problema si sa vorbim despre posibilele afectiuni ale trompelor ce te pot afecta pe tine si pot face destul de dificila obtinerea unei sarcini.
Daca te-ai apucat de analize mai aprofundate probabil medicul ti-a vorbit de trompele infundate. Cu ce te afecteaza asta? Tinand cont de ceea ce am explicat mai sus, daca o trompa este infundata, atunci atat drumul spermatozoidului catre ovocit cat si drumul ovocitului catre uter este blocat. Aici intervine frumoasa notiune si deloc straina de mine si anume infertilitatea!
Cum devine o trompa infundata? Doamne parca vorbim de un robinet asa ma simt :)) Te poti alege cu trompa infundata in urma unor boli cu transmitere sexuala si aici avem:chlamydia, gonoreea etc- boala inflamatorie pelviana- endometrioza poate creste riscul de blocare a trompelor, tesutul endometrial se poate acumula in trompe formand dopuri- sarcinile ectopice- interventiile chirurgicale pe abdomen- fibroamele uterine.
Nu iti poti da seama ca ai trompele infundate decat in urma unor analize mai amanuntite, nu simti durere asa cum poti simti in cazul endometriozei.
Histerosalpingografia este analiza prin care poti descoperi daca ai trompele infundate sau nu. Se poate face cu sau fara anestezie. Din popor se spune ca daca ai trompele infundate te doare ca naiba. Dar daca nu, nu simti nimic in timpul interventiei. Eu am ales sa o fac in Istanbul fara anestezie. Nu a fost ceva programat, adica nu m-am dus acolo pentru aceasta analiza. M-am dus acolo pentru un anumit medic specializat pe infertilitate iar el a fost de parere ca trebuie sa efectuez neaparat aceasta analiza. M-am rugat de el o ora intreaga sa ma bage printre programarile blocului operator pentru a-mi face personal aceast analiza. Aveam avion seara si mai aveam de stat la spital cam 4 ore iar ei aveau programul full. Da credeti ca a scapat el de mine? Sunt Leu, remember? Am facut analiza fara anestezie. Bine, acum uitandu-ma in urma, nu m-a intrebat nimeni nimic. Nici macar nu stiam ca se poate face cu anestezie. Concluzia: fara durere deci trompele erau ok. Oricum nu-mi foloseau la nimic pentru ca eu tot la fertilizare in vitro ajungeam.
Si vreti sa va spun vestea buna? Daca trebuie sa faci FIV sa stii ca nu ai nevoie de trompe. Absolut deloc. Asa ca daca fiv este recomandarea data de medicul tau, nu are absolut nici un sens sa faci aceasta interventie. Nu te ajuta la nimic sa afli daca trompele tale sunt infundate sau nu. Dar sunt de parere ca tot e bine sa o faci 🙂 Macar pe viitor poate te gandesti ca ai sanse sa concepi un copil in mod natural. Cum sper eu acum in fiecare luna :))
Sunt si cazuri de femei care sunt atat de fertile incat solicita legarea trompelor pentru a nu ramane insarcinate din nou.
Investigatiile medicale trebuiesc efectuate numai la recomandarea unui medic specialist pe infertilitate. Mi se pare foarte important sa mentionez acest aspect: nu orice medic ginecolog este specializat pe infertilitate!!! Sa ai te rog asta in cap atunci cand pleci urechea la toate sfaturile date de diversi medici ginecologi fara experienta in acest field!