Un singur ovar? No worries!

De cand am inceput acest jurnal online, foarte multe fete au simtit ca mi se pot confesa despre problemele pe care le au, despre visul lor de a avea un copil sau despre diverse operatii de le-au efectuat. Multe mi-au cerut parerea, ce parere am de X medic, Y tratament, interventie, clinica etc.

Majoritatea incheiau conversatia multumindu-mi pentru optimismul cu care am vorbit referitor la problema lor. Pentru ca daca iti pierzi si ultima doza de optimism, nu stiu ce iti mai ramane.

Printre diverse afectiuni erau si persoane care, in urma unor probleme avute in tinerete, au ramas fara un ovar sau fara o trompa.

Daca ai un singur ovar asta nu te impiedica nicicum sa ramai insarcinata. Ba chiar porti ramane si natural. Problema la aceasta afectiune este ca nu vei ovula in fiecare luna si ca nu ai siguranta ca ovarul care ti-a ramas poate furniza un AMH ridicat daca nu macar mediu. Din nou este aceeasi problema, aceea a timpului. Daca te apuci pana in 30 de ani, s-ar putea natural sa reusesti destul de usor, daca te-ai hotarat dupa varsta de 35 de ani sa faci un copil si ai si aceasta problema, atunci s-ar putea sa intampini dificultati. Stiu ca va tot bat la cap cu timpul dar in aceasta problema medicala, timpul chiar este un actor important.

Sa facem o simulare: daca o femeie obisnuita cu 2 ovare functionale, cu varsta pana in 35 de ani ovuleaza o data la 2 luni, tu avand un singur ovar, ovulezi probabil la 4 sau la 5 luni. Asta inseamna ca ai doar 2 sanse pe an ca sa ramai insarcinata natural. Ori sansele sa nimeresti de una singura exact perioada aceea, sunt destul de mici.

Poti apela la ajutorul unui ginecolog, iar prin intermediul unei ecografii transvaginale si a unor analize de sange, iti poate indica exact perioada ta de ovulatie. Parerea mea este ca daca deja ai incercat un an si nu ai avut nici un succes, este mai bine sa apelezi la tratament de specialitate si anume fertilizarea in vitro sau inseminarea artificiala. Am scris aici de nenumarate ori de ce eu consider inseminarea artificiala o pierdere de timp si de bani dar poate multi nu se simt confortabili sa incerce din prima un fiv asa ca prefer sa inceapa cu asta. Eu stiu. Am facut 2 inseminari!

Refuzam sa cred ca eu sunt pacient de fiv. Ei uite 7 ani mai tarziu, nu numai ca am fost pacient de fiv, dar am fost pacient de 3 fivuri, 7 embriotransferuri cu embrioni congelati, 2 operatii de modificare a uterului si 2 chiuretaje! Asa ca poate uneori e binee sa incepi mai devreme.

Sa ai un singur ovar nu te impiedica sa duci sarcina la bun sfarsit! Nu are absolut nici o legatura! O data ce ai ajuns acolo, relax si bucura-te de copilul de il porti in pantece. Va fi o sarcina normala, nu vor exista diferente. Suplimentarea de progesteron pe perioada sarcinii sau macar in primele 3 luni consider ca este un plus pentru tine.

Ba chiar poti avea si 2 sarcini duse pana la final cu succes. Nu te agata de aceasta problema! Ai sanse! Totul este sa actionezi!

Share: