Depresia postnatala la barbati

Cu totii am auzit de depresia postnatala de care sufera proaspetele mamici dar nimeni nu vorbeste si de cea suferita de partenerii acestora pentru ca da, se poate ca si ei sa sufere de depresie postnatala.

Oricum se stie ca femeile sunt mai rezistente si barbatii sunt vesnic cei care se plang de diverse afectiuni unele existente altele prezente doar in imaginatia lor dar nu se putea sa-i sara tocmai aceasta afectiune.

Cuplurile care ajung sa apeleze la procedurile de fertilizare in vitro, pe scurt, fiv, sunt oricum mai stresate decat acelea care reusesc spontan fara prea mult timp de gandire. Nu ai cum sa intelegi ce inseamna o astfel de procedura daca nu ai trecut prin ea. Da, parinti suntem cu totii dar sincer nu se compara chinul si sacrificiul pe care le-ai facut pentru a avea acel copil, cu una sau doua luni de incercare natural.

Unele mame dupa nastere pot experimenta depresia sau nu. Asa si cu barbatii.

Dar de ce sa sufere si ei de aceasta depresie? Simplu!

Pentru ca trec pe locul doi, pentru ca nu vor mai dormi la fel de bine, pentru ca nu-si mai pot bea cafeaua in liniste in weekend la terasa la ora 10. Nu mai poti pleca spontan la munte, fara cazare si sa mergi unde te duce drumul, planuri de 1 Mai la mare si Revelion petrecut undeva la soare. Adio! Si poate toate vin dintr-o data si ai nevoie de o perioada de acomodare.

Dar cum se manifesta mai exact aceasta depresie?

Din ce am citit, apar atacuri de panica, incep sa se simta neputinciosi si nu reusesc sa gaseasca rezolvari rapide la diverse probleme. Apar inclusiv ganduri sinucigase. Se dezvolta si o frustrare din faptul ca partenera nu mai are timp de el asa cum avea inainte, incep certurile pentru ca nu mai exista acele momente de intimitate si de multe ori se intampla ca barbatul sa caute in alte parti ceea ce ii lipseste acasa. De aici si rata divorturilor ridicata in primii 3 ani de viata ai copilului.

Desi poate vi se pare o gluma, depresia trebuie tratata cu seriozitate indiferent daca este suferita de un barbat sau de o femeie.

De multe ori, barbatii ca si femeile, nu vor recunoaste ca sufera de aceasta afectiune pentru ca nu realizeaza sau pentru ca refuza sa creada ca li se intampla tocmai lor.

Cum putem recunoaste un barbat care sufera de depresie postnatala? Este barbatul care este mereu in tensiune, fara rabdare, cautand mereu motive de cearta, poate sa refuze chiar si sa tina copilul in brate sau sa faca activitati ce-l implica pe acesta.

Cum putem ajuta un barbat care sufera de depresie postnatala? Prin comunicare, atentie, fiindu-i alaturi si ajutandu-l sa depaseasca aceasta perioada. Lucrurile se vor aseza dupa primele 6 luni de viata ale copilului.

Pff…meseria asta de parinte nu vine cu un manual de instructiuni si nici un copil nu se aseamana cu celalalt asa ca este nevoie de multa rabdare pentru a depasi aceste momente.

Foarte putini sunt acei barbati care aleg sa vorbeasca despre asta cu partenerele de viata, prefera sa se inchida in ei, sperand ca situatia va trece de la sine. Nu stiu daca se va intampla sa treaca de la sine, este destul de greu sa depasesti de unul singur, de aceea insist pe comunicarea dintre el si ea.

Share: