World Adoption Day

Nu intamplator postez acest articol pe 9 noiembrie. Astazi celebram Ziua Adoptiei in lume. In Romania, 2 iunie este ziua nationala a adoptiei.

Romania din pacate nu se situeaza foarte bine la capitolul adoptii. Nu este usor sa adopti si din pacate statul nu sprijina suficient familiile care doresc sa faca acest pas.

S-au produs schimbari legislative in 2018 si anume: s-a eliminat identificarea rudelor de pana la gradul IV in cazul in care tot procesul are ca scop final adoptia copilului respectiv. Acesta reprezinta un mare mare avantaj. De regula erau cautate si cele mai indepartate rude ale copilului abandonat, lucru care este destul de greu avand in vedere accesul la informatie pe care il avem noi si in plus daca un anume Dorel, dintr-un sat indepartat spunea ca refuza sa dea copilul spre adoptie, desi nu avea in plan aducerea acelui copil acasa sau ingrijirea acestuia sau nici macar nu facea dovada ca a avut vreo relatie pe parcursul anilor cu subiectul in cauza, atunci copilul ar fi ramas in sistem si nu putea fi adoptat desi poate ar fi avut ocazia.

Am auzit nenumarate cazuri in care familiile care doreau sa adopte un copil au incercat sa ia legatura cu cei care l-au abandonat si nu de multe ori acestia au cerut bani sau au inceput sa-i santajeze. Familiile renuntau pentru ca si-au dat seama ca acest lucru ar fi continuat pe tot parcursul vietii.

O alta modificare legislativa consta in sprijinul financiar pe care statul il ofera pentru familiile care se hotarasc sa adopte. Acesta se refera si la copilasii peste 14 ani tocmai pentru a le da sansa de a face parte dintr-o familie adevarata, de a avea acces la studii si de a avea un viitor.

Modificarea reprezentata de majorarea duratei de valabilitate a atestatului a unei persoane de a fi apta pentru adoptie de la 2 la 5 ani!

Schimbarile financiare vin in sprijinul acelor copii care sunt greu adoptabili, aici vorbim de un handicap usor sau mediu, cei care au HIV sau fac parte dintr-un grup de frati ce nu pot fi separati-avem o majorare lunara cu 50% respectiv o indemnizatie de 900 lei lunar pentru fiecare copil adoptat care a implinit varsta de 7 ani.

Romania are peste 50.000 de copii in sistem, in 2017, au fost adoptati un numar de 1.251 de copii, din acest numar 257 se aflau pe lista celor greu adoptabili. La finalul anului 2018 erau inregistrati 3.123 de copii in Registrul National pentru Adoptii. 2.508 dintre acestia erau greu adoptabili, conform Autoritatii Nationale pentru Protectia Dreptului Copilului si Adoptii.

Trist!

Mi-ar placea ca procedura sa fie mult mai simplificata. In cazul mamelor tinere, care nu pot avea grija de copil, sa li se ofera aceasta sansa altor familii. Iar copilul sa fie plasat in noua familie inca de la nastere. Si poate sa li se ofere sansa mamelor naturale de a primi poze si vesti despre copilul dat spre adoptie. Sunt fete tinere de 14, 15 ani care au ramas gravide in urma unui viol!!! Care nu sunt pregatite psihic pentru a avea grija de acel copil, nu au nici maturitatea necesara. Daca si parintii fetei refuza sa aiba grija de nepot, atunci acel copil are dreptul la o viata mai buna. Are dreptul la un viitor si nu trebuie sa il condamnam inca de la nastere la o viata plina de suferinta. Sunt mame care isi ucid copiii ca sa nu afle parintii! De ce? De ce sa ajungem in aceasta situatie? Ar trebui sa existe consilieri si centre specializate pentru astfel de cazuri iar mamele sa se poata duce acolo in siguranta, sa aiba posibilitatea de a comunica cu o persoana calificata in asemenea probleme.

Impreuna putem face diferenta doar votand pentru o tara ca afara, mai sigura pentru copiii nostri, aflati in sistem sau in afara lui.

Jos palaria pentru familiile care se chinuie ani de zile sa adopte si care nu renunta in a oferi o sansa la viata unui copil abandonat!

Share: