Alegerea clinicii din punct de vedere financiar?
Ce sa ai in vedere atunci cand esti in cautarea unei clinici pentru un tratament de fertilizare in vitro? In primul rand ar trebui sa cauti online sau printre prieteni rata de succes a clinicii respective, ce metode de abordare au pentru solutionarea cazurilor ce se aseamana cu problema ta, costurile unui astfel de tratament. De ce sa nu recunoastem ca in primul rand ne intereseaza partea financiara. Care este diferenta intre clinica X sau Y, din Grecia sau din Romania? Eu sincer am spus intotdeauna prietenelor mele care trec prin astfel de tratamente: decat sa dai 3000 de euro in Romania si sa faci de 3 ori mai bine dai 4-5000 de euro in Grecia, Spania, Turcia si stii ca poate ai o sansa de reusita din prima si nu trebuie sa repeti tratamentul. Sunt o persoana care promoveaza, in limita posibilitatilor fiecaruia, fiv-ul in strainatate. Si spun asta pentru ca am la activ cativa ani buni in care am incercat, fara succes, in Romania, astfel de tratamente. Nu suntem pregatiti si nu ne putem compara cu tehnologia clinicilor din strainatate. Ganditi-va ca in Istanbul la unul dintre cele mai bune spitale, un tratament de fertilizare in vitro se invarte in jurul sumei de 3500 de euro. Bineinteles, aici mai adaugam cazarea si mancare.
Uitandu-ma in urma, as fi vrut sa am curajul sa plec mai devreme. Poate as fi reusit la alta varsta si nu as fi trecut prin toate dezamagirile.
Asta mi-a lipsit, curajul. Mi se parea mult mai complicat sa te afli intr-o tara straina, sa nu vorbesti limba, sa nu cunosti locurile si sa trebuiasca sa treci prin ceva atat de personal de una singura. Dar acum pot spune ca nu a fost deloc complicat si deloc greu. Cei din Spania, de la clinica unde noi am facut ultimul fiv-ul, m-au facut sa ma simt ca acasa. Clima este superba si am putut suporta mult mai bine tratamentul.
Citisem despre clinica, stiam ca sunt lideri pe piata fertilizarilor in vitro si ca au fuzionat cu un lant international si incepusera extinderea catre America de Sud. Bun, deci oamenii clar au alta experienta, au vazut mai multe cazuri, stapanesc altfel tehnologia. Au volum. Ca la un restaurant. Stii ca e mancarea proaspata pentru ca este mereu plin si au rulaj.
Marturisesc ca am fost norocoasa si nu a trebuit sa ma gandesc la aspectul financiar. Mai mult m-am gandit in Romania la toti banii pe care ii dadeam decat acolo in Spania. Simteam ca acolo ii dau cu folos.
Clinica la care eu am fost are preturi destul de ridicate comparativ cu Viena, Praga, Ungaria, Istanbul, Grecia. Special am enumerat aceste tari pentru ca sunt destinatiile cele mai cautate pentru fertilizari in vitro si alte tratamente de infertilitate. Dintre toate cred ca Grecia este lider. Dar nu pentru ca ar avea cele mai bune rezultate, ci pentru ca preturile sunt accesibile, este la o distanta relativ scurta de Romania si s-a facut multa propaganda in media la un anumit doctor grec. Ungaria mi se pare ca are pretul cel mai accesibil dar nu stiu cat de buni sunt. De asemenea ei stiu ca iti pot implanta pana la 3 embrioni la acelasi transfer, lucru refuzat de austrieci, spanioli si turci. Mereu zambesc cand vad tripleti in Romania pentru ca ma gandesc ca sunt obtinuti in urma unui fiv in Ungaria 🙂
De departe cei mai avansati mi se par cei din Israel. Am auzit povesti despre cum decurg tratamentele acolo si mi se pare ceva fantastic. La pret sunt asemanatori cu cei din Spania, au un pret destul de ridicat al tratamentelor.
In SUA, costul unui astfel de tratament este undeva pe la 20-25.000 dolari. Cred ca sunt cei mai scumpi. Mai punem si biletele de avion,cazarea pe o luna ca doar nu ai cum sa faci naveta o data la cateva zile si cred ca ajungi pe la 30-35.000 dolari per tratament. Desigur costurile cresc daca necesiti o anumita interventie fara de care nu s-ar putea efectua fiv-ul.
Sotul meu este broker de credite si am auzit cazuri de oameni care au facut credit pentru a-si putea permite un fiv in strainatate. Este trist ca am ajuns aici si statul nu te ajuta in conceperea unui copil.
Ce va sfatuiesc eu? Sa cautati pe net foarte bine toate detaliile care va intereseaza in mod direct, sa cautati pareri de la fosti pacienti multumiti/ nemultumiti, sa luati in calcul si costul cazarii, daca medicul va cere sa stati acolo pe toata perioada tratamentului, costul medicamentelor si metoda de abordare a clinicii.
Si sa va ganditi ca poate reprezinta un efort financiar prea mare acum dar daca stai sa aduni costul unor tratamente esuate in Romania, la final vei ajunge sa platesti mai mult si mai mult decat atat s-ar putea sa platesti cu pretul sanatatii tale!