Donarea de ovocite
Stiinta ne poate oferi o gramada de solutii daca esti deschis la ele. Daca ai ajuns sa faci un tratament de fertilizare in vitro, ai avut sansa de a-ti analiza ovocitele, de a stii daca sunt normale din punct de vedere genetic si de a vedea cum raspund in laborator la diverse tehnici.
Exista persoane care nu au o calitate buna a ovocitelor si ajung sa nu se fecundeze sau mai rau ajung sa piarda sarcinile aflate intr-un stadiu destul de avansat. Sau exista femei care au un AMH foarte scazut si chiar nu au de unde sa mai scoata ovocite. Sa fim seriosi, sa te astepti la 45 de ani sa ramai gravida la fel de usor ca la 25 e un pic absurd. V-am mai spus eu ca timpul este inamicul nostru nr 1 si oricat de tinere aratam si ne simtim sa stiti ca organele noastre, in special ovarele, ne arata adevarata varsta. Stiinta pune la dispozitia femeilor care intampina aceasta problema, donarea de ovocite. Altfel pot beneficia femei cu varsta de maxim 49 de ani de miracolul nasterii.
Dar ce inseamna mai exact asta? De ce unele femei si-ar dona ovocitele? Cum se aleg femeile? La aceste intrebari voi incerca sa raspund in cele ce urmeaza.
Un aspect foarte important pe care vreau sa-l lamuresc inca de la inceput este faptul ca in Romania, donarea de ovocite nu este legala! Deci in Romania nu se face la nici o clinica aceasta operatiune. Legea nu este inca destul de clara si de aceea clinicile prefera sa nu se complice.
Femeile care doresc sa fie donatoare de ovocite trebuie in primul si in primul rand sa fie santoase, acestea vor efectua mai multe teste medicale. Trebuie sa fie tanara si este de preferat, la fel ca mama surogat, sa fi avut cel putin o sarcina obtinuta in mod natural anterior donarii, fara probleme medicale. De asemenea se vor efectua o serie de teste pentru a preintampina o eventuala boala pe care ar putea o transmite catre fat.
Ce boli se urmaresc, ce analize sunt cerute? La fel ca si la fiv, printre primele analize cerute sunt analizele de hepatita b si c, hiv, sifilis, fibroza chistica,SMA, teste hormonale, teste de sange pentru stabilirea factorului RH, ecografii de monitorizare. La momentul actual exista si teste pentru defecte genetice. Se va avea in vedere rezerva ovariana- renumitul AMH, istoricul medical si social si anumite boli ereditare. La fel ca in cazul mamei surogat, va exista si o testare psihologica. Bineinteles trebuie sa fie nefumatoare, sa nu fi consumat niciodata droguri. Totul dar absolut totul va fi sub anonimat. La fel ca si donarea de sperma. Nu se va cunoaste identitatea donatoarei de catre cei care vor apela la acest serviciu.
Auzisem mai demult de o clinica din Cehia, unde au cerut poze din diverse momente al vietii mamei pentru a gasi o donatoare care aduce cat mai mult cu ea. Mi se pare fascinant. Adica daca tu esti roscata cu ochi albastri, ai vrea cat de cat sa ai un copil care sa-ti semene in anumite privinte. Dupa ce se recolteaza ovocitele donatoarei, ele sunt fecundate in laborator cu sperma viitorului parinte si mai apoi sunt implantate in uterul mamei. Implantarea are loc la momentul oportun pe care medicii il controleaza cu ajutorul medicamentatiei. Pacientei i se va prescrie estradiol si dupa transfer va trebui sa urmeze un tratament cu ovule de progesteron. Se efectueaza testul de sarcina la 10 sau 14 zile de la implantare si tot ceea ce urmeaza mai apoi este o sarcina normala.
Nu exista nici o diferenta intre o sarcina obtinuta cu ovocite donate si o sarcina obtinuta cu ovocitele pacientei. Din contra, daca nu s-a putut obtine o sarcina cu propriile ovocite, acest procedeu ar putea fi unica posibilitate prin care ti-ai putea da nastere propriului copil.
Sunt persoane care spun ca nu ar putea face asta niciodata. De ce? Ce diferenta este? Tu ii dai viata copilului, tu il nasti, te tine va depinde viitorul lui. Da, dar nu va fi al tau! Te contrazic! Va fi al tau din momentul in care ii vei simti miscarile in burtica, vei stii ca acolo este copilul tau! La fel ca si cu adoptia. Sau vrei sa-mi spui ca nu ai putea iubi acel copil doar pentru ca este adoptat? Acel copil devine al tau si de multe ori ajunge sa semene cu parintii adoptivi mai mult decat cu cei naturali.
La noi problema nu a fost de calitatea ovocitelor, problemele pe care noi le-am avut s-au datorat lipsei menstruatiei si formei tubulare a uterului. Dar daca as fi avut probleme de calitatea ovocitelor sau as fi avut o rezerva ovariana scazuta, as fi apelat fara discutii la donatoare. Si tot copilul meu ar fi fost chiar daca genetic nu este asa.
Am prietene in jur care sunt insarcinate si au apelat la donatoare de ovocite si credeti-ma ca stralucesc de fericire ca vor da nastere unui copil! Niciodata nu si-au pus problema ca nu e copilul lor pentru ca nu despre asta este vorba! Este vorba despre doi adulti care se iubesc si care in sfarsit vor reusi sa aiba familia pe care si-o doresc!
Este pacat sa nu profitam de tot ceea ce ne poate oferi domeniul medical. Daca va stiti cu astfel de probleme, cautati in Europa clinicile care ofera acest serviciu. Din cate am inteles, in Grecia s-au obtinut rezultate foarte bune cu costuri destul de reduse. Si in Valencia la clinica la care eu am reusit sa obtin sarcina au acest serviciu. De fapt ei acolo au un spital intreg separat numai pentru asa ceva. Dar costurile sunt ceva mai ridicate.